Tips voor het opbouwen van je garderobe

De ideale garderobe

Misschien heb je al een volledige uitgeruste garderobe; misschien stel je het kopen van kleding zo lang mogelijk uit. Of je hebt net besloten dat het tijd wordt om stijlvoller te gaan kleden. Maar waar moet een goed uitgeruste garderobe aan voldoen? En hoe kies je de juiste kledingstukken?

Basisprincipes

De belangrijkste regel is: koop kleding die goed past. ‘Kleren maken de man’ is niet juist. ‘Pasvorm maakt de man’. Wat je ook draagt: zolang de pasvorm goed is zie je er verzorgd uit. Kies tijdloze items, die je jaren kan dragen. Let altijd op de kwaliteit van de stof en afwerking. Verder geldt: kies bij voorkeur (zeker in het begin) kleuren die met elkaar combineren, zodat je veel vrijheid hebt.

Het pak

Iedere herengarderobe moet tenminste één fatsoenlijk pak bevatten. Het kostuum is niet een uniform uit de oudheid, maar een veelzijdig kledingstuk, dat je op allerlei gelegenheden kan dragen. Heb je nog geen kostuum? Koop als eerste kostuum bij voorkeur een neutrale kleur. Met donkere, effen kleuren kan je alle kanten op. Een zwart pak is formeel. Een donkerblauw pak kan, afhankelijk van accessoires, ook informeel zijn. (Licht)grijs is erg neutraal, en kan ook beiden zijn. Wil je een patroon in je eerste pak? Kies dan bij voorkeur een subtiel patroon. Pakken met dessin zijn minder veelzijdig. Kies een goede kwaliteit stof (dit geldt trouwens voor alle items). En neem enkel kleding waar jij je prettig in voelt. Comfort en zelfvertrouwen zijn net zo belangrijk als uiterlijk.

De overhemden

Iedere man moet tenminste drie goede kwaliteit overhemden bezitten; bij voorkeur natuurlijk meer. Het hagelwitte overhemd kan bij alle gelegenheden, en is de meest veilige keus; we adviseren dit dan ook als eerste shirt. Het lichtblauwe overhemd kan bijna altijd, en geeft een iets minder scherp contrast. Wanneer je deze twee basics hebt, kan je alle kanten op. Een zwart overhemd draagt goed in de avond. Let ook bij de overhemden op de pasvorm, de kwaliteit van de stof, en het type boord dat je mooi vindt. Draagt je ondershirts? Zorg er dan voor dat je goede ondershirts hebt, die niet aftekenen onder je overhemd.

De accessoires

Je hebt niet veel accessoires nodig om een goede indruk te maken. Natuurlijk heb je de standaard zwarte stropdas nodig. Let hier op welke dikte je het best staat, en de kwaliteit van de das. Een donkerblauwe en donkerrode stropdas komen altijd van pas. Daarbuiten kan je je eigen smaak volgen.
HemdVoorHem kleding voor iedere man