general.skipToContentLink general.skipToSearch general.skipToNavigation
HET IS SALE: tot 50% korting
Zijde kleding

Wat is zijde en hoe was je deze stof?

Eigenschappen van zijde

  • Glad
  • Glanzend
  • Neemt vocht op
  • Sterk
  • Ademend


Wat zijn de voordelen van zijde?

Zijde is heel fijn, maar toch sterk en elastisch. Een zijdedraad kan tot wel 20 procent uitrekken voordat het knapt. De stof gaat heel lang mee. Daarnaast neemt het veel vocht op zonder dat de stof vochtig aanvoelt. De stof is isothermisch, dat wil zeggen dat het bij warm weer koel aanvoelt en bij koud weer juist warm. Ook is het antibacterieel en antistatisch. Pure zijde brandt heel slecht. Dit in tegenstelling tot verschillende types kunstzijde, die vaak snel vlam vatten.

Wassen en drogen

Zijde was je het liefst niet te vaak. Beter is om je kledingstuk af en toe uit te hangen om te luchten of bij de stomerij te laten reinigen. Als je het wast, is een lauwe handwas het beste. Wassen in de machine kan op een fijnwasprogramma van maximaal 30 graden en een zijdewasmiddel. Maar kijk altijd eerst op het kledinglabel wat de fabrikant aanraadt. Het is ook aan te raden om het kledingstuk in een waszak te wassen. Doe je zijden kledingstuk nooit in de droger. Het beste droog je het horizontaal op een handdoek. Strijken kan op een lage temperatuur en het kledingstuk binnenstebuiten. Het gemakkelijkst is het te strijken als het nog vochtig is.

Hoe maakt een rups zijde?

De zijderups weeft haar cocon met zijdevezels, een hele fijne draad. De rups scheidt een bepaalde stof af die stolt wanneer het in aanraking komt met lucht. De draad die de rups weeft kan wel 3000 meter worden.

Moerbijzijde

Het meest bekend is moerbijzijde. Dit komt van de Bombyx Mori, ook wel de moerbijrups genoemd omdat hij voornamelijk moerbeibladeren eet. Deze rups spint een cocon van extra lange draad. De draad van de cocon is parelwit. Deze rups wordt gefokt op zijdekwekerijen waar het productieproces volledig wordt gecontroleerd. Op zo’n kwekerij eet de rups alleen blaadjes van gekweekte moerbeibomen. Het moerbijzijde is daarom gladder, lichter en gelijkmatiger gekleurd dan andere soorten.

Wat zijn de nadelen van zijde?

Zijde verkleurt snel bij hoge temperaturen en in de felle zon. Ook wordt de stof zwakker als het wordt blootgesteld aan te veel zonlicht. De stof kan statisch worden.

Strikken en stropdassen

Kleding gemaakt van zijde heeft direct een luxe uitstraling. Het wordt daarom veel gebruikt in strikken, stropdassen, jurken, elegante sjaals en zakdoeken. Ook veel chic beddengoed en nachtkleding is van de stof gemaakt.

Zijderoute

Zijde wordt al eeuwenlang verhandeld als luxeproduct. Via de zogenoemde zijderoute die van China via het Midden-Oosten naar het Middellandse Zeegebied liep, verplaatsten handelaren zich om onder andere deze stof te exporteren. Historici schatten in dat China zo’n 5000 jaar geleden al begon met het maken van zijde. In die tijd konden alleen de allerrijksten zich kleding van die stof veroorloven. In de 2e eeuw v.C werd zijde voor het eerst via de zijderoute vanuit China geëxporteerd. In Frankrijk en Italië begon men in de 15e eeuw zijde te maken. China is nog steeds de grootste producent.
Vintage kodak fotocamera met leren hoes en bandje
HemdVoorHem kleding voor iedere man
Zonnebril met gouden montuur op reflecterend marmeren oppervlak