general.skipToContentLink general.skipToSearch general.skipToNavigation
HET IS SALE: tot 50% korting
Goed thermoondergoed

Wat is goed thermo ondergoed?

Thermokleding

Thermokleding wordt vaak ondergoed genoemd omdat het direct op de huid wordt gedragen. Thermo ondergoed komt in de vorm van T-shirts met korte of lange mouwen en korte of lange broeken. Als je je thermowear goed combineert, kan je er voor elke temperatuur het beste uithalen.

Waarom draag je thermo ondergoed?

Thermokleding maakt je niet warm, maar houdt je lichaamswarmte vast. Het is een misvatting dat je het er automatisch warm van krijgt. Je krijgt het warm als je gaat bewegen, en de thermokleding houdt die warmte voor je vast. Draag thermokleding altijd als eerste laag direct op de huid, dan doet het zijn werk het beste.

Goede thermokleding houdt je uiteraard warm, maar zeker niet te warm. De kerntemperatuur van het menselijk lichaam ligt op 37 graden celsius. Om goed te blijven functioneren moet het lichaam binnen bepaalde grenzen blijven. Er bestaat thermo ondergoed voor alle seizoenen of speciaal voor tijdens het sporten. De speciale stof voert je zweet goed af, waardoor het ook bij warm weer heel handig kan zijn. Uiteraard kies je dan wel voor een dunne thermolaag die goed op je lichaam aansluit.

Hoe zit goed thermo ondergoed?

Ontwerpen van thermokleding die iets losser zitten zijn meer gericht op het warmhouden van het lichaam. Thermowear die strakker op de huid zit, kan beter vocht afvoeren en is dus geschikt om het lichaam te laten afkoelen. Te strakke kleding is nooit handig. Door het knellen, kan je bloedtoevoer worden verminderd, waardoor je het juist weer kouder krijgt. Hoe dikker de thermokleding, hoe meer lucht er wordt vastgehouden en hoe warmer je het hebt. Hoe dunner en strakker de thermowear, hoe sneller zweet kan worden afgevoerd.

Wanneer draag je thermo ondergoed?

Thermo ondergoed is zeer geschikt om je lichaam warm te houden tijdens de wintersport of andere soorten sport in de kou, zoals wielrennen en hiken. Maar ook mensen die de kou moeten trotseren tijdens het buitenwerk of werk in koel- en vriescellen hebben baat bij dit type ondergoed. Daarnaast is het natuurlijk ook zeer geschikt voor rustige outdoor hobbies zoals vissen en vogelen, of tijdens het motorrijden. Je kan thermo ondergoed echter ook inzetten om het lichaam efficiënt af te koelen bij warme temperaturen of tijdens het intensief sporten. Hiervoor draag je een dunne en nauwsluitende thermostof.

Hoe zit goed thermo ondergoed?

Goed thermo ondergoed voelt als een tweede huid. Belangrijk is dat het nauw aansluit op het lichaam. Op die manier blijft je lichaam warm en kan het vocht goed getransporteerd worden van je lichaam naar buiten. Goed thermo ondergoed is daarom rekbaar zodat het overal goed aansluit en je vrij kan bewegen.

Van welke stof is thermo ondergoed gemaakt?

Het meeste thermo ondergoed is gemaakt van synthetische materialen zoals polyamide, polyester, en elastaan. Of een mix van polyester, viscose en elastaan. Dit is een mix van stoffen die nauw aansluit op het lichaam en het lichaamsvocht snel kan afvoeren. Deze mix is ideaal voor fysieke inspanningen.

Polyamide is een stevige stof, elastisch en licht. Het kreukt nauwelijks en is erg slijtvast. De stof transporteert vocht naar buiten toe waar het dan verdampt. Polyester is een dunne en ademende stof. Het is slijtvast en kreukvrij, maar iets minder absorberend. Viscose is een zachte stof die mooi valt en vocht goed absorbeert. Elastaan heeft een uitzonderlijke elastische rekbaarheid.

Er bestaat ook thermo ondergoed van merinowol. Deze natuurlijke stof isoleert heel goed, maar zit iets losser dan haar synthetische tegenhangers. Merinowol isoleert ook in natte toestand. Maar zoals eerder al genoemd , voert de synthetische variant sneller vocht af. Beide varianten hebben dus hun voordelen.

Hoe werkt thermo ondergoed?

Thermokleding is vaak gemaakt van Viloft garen. Viloft is een high-tech vezel van 100% natuurlijke oorsprong en daardoor biologisch helemaal afbreekbaar. De vezel heeft een speciale doorsnede waardoor er luchtzakken ontstaan. Dit zorgt voor de goede isolatie, het snelle vochttransport en het ademende vermogen. De stof voelt daardoor droog, natuurlijk en zacht aan. Nog een voordeel van de Viloft vezel is dat het de groei van bacteriën remt. Deze bacteriën zorgen voor de vieze geur die zweet afgeeft.

Het drielagensysteem

Wintersportdeskundigen raden bij koude temperaturen het drielagensysteem aan met thermo ondergoed als basislaag. Deze basislaag zorgt voor de eerste warmte en voert zweet gemakkelijk af. Na de basislaag komt de tussenlaag die zorgt voor de isolatie, met kledingstukken van dons, wol of fleece. Aan de buitenkant draag je de buitenlaag die je beschermt tegen regen, wind en sneeuw, zoals een outdoorjas.

Vintage kodak fotocamera met leren hoes en bandje
HemdVoorHem kleding voor iedere man
Zonnebril met gouden montuur op reflecterend marmeren oppervlak