welke soorten zwembroeken bestaan er?
- Boardshort
- Zwemboxer
- Zwemslip
Wat is het verschil tussen de boardshort, zwemboxer en zwemslip?
Boardshort
De boardshort of surfshort is een zwembroek met lange pijpen. De lengte van de pijpen kan variëren van het midden van het bovenbeen tot over de knie. Hij kan een koordje hebben, maar ook sluiten met een klittenband, drukknoop of rits. De boardshort heeft een losse pasvorm en de stof is meestal niet elastisch.
Zwemboxer
De zwemboxer ziet eruit als een boxershort, maar dan gemaakt van waterafstotend materiaal en geschikt om in te zwemmen. De lengte van de pijpen is tot halverwege de dijen of iets korter. De zwemboxer kan een losse pasvorm hebben of iets strakker om de benen zitten.
Zwemslip
De zwemslip of Speedo is een korte, sportieve zwembroek zonder pijpjes. Hij wordt vooral gedragen door fanatieke zwemmers omdat hij strak zit, uit weinig stof bestaat en zo voor weinig weerstand tijdens het zwemmen zorgt. Door de elasticiteit zit hij bovendien erg comfortabel.
Welke zwembroek past bij welk type lichaam?
- Klein van stuk: Kies voor kortere pijpen. Lange pijpen maken je kleiner.
- Lang en gespierd: Een zwemslip kan goed werken omdat je benen hier mooi in uitkomen.
- Lang en slank: Zwemboxer of boardshort zijn een goede keuze. Vermijd wijde pijpen als je mager bent; dat maakt je benen dunner.
- Gezet: Kies voor wat wijdere pijpen. Kleine gezette mannen kunnen het beste voor korte pijpen tot halverwege het bovenbeen gaan. Donkere kleuren werken hier het beste.
- Dikke buik: Vermijd felle kleuren die de aandacht op je buik vestigen. Kies voor een zwembroek tot halverwege de heup en halverwege het bovenbeen, met wijdere pijpen en zonder elastiek in de taille. Een zwembroek met een gulp, koord of knopen is een betere optie.
Waterafstotend materiaal
Zwembroeken zijn meestal gemaakt van polyester, polyamide of elastaan. Polyester en polyamide zijn beide stevige en waterafstotende stoffen. Ze drogen dus snel op na een duik. Polyester is bovendien erg kleurvast en kan goed tegen chloor en UV-straling. Elastaan is een erg rekbare stof, waardoor die ook vaak in zwemkleding gebruikt wordt. Soms zie je katoen in zwembroeken, maar meestal in een blend met synthetische materialen waardoor de stof nog steeds waterafstotend is.
Welke kleur zwembroek past bij welk huidtype?
- Lichte huid: Vermijd felle en hele lichte kleuren. Donkergroen, marineblauw, bordeauxrood of grijs zijn een goede keuze.
- Licht getint: De meeste kleuren werken goed. Zowel felle kleuren als lichte neutrale tinten en donkere kleuren zijn geschikt.
- Donkere huid: Felle kleuren en lichte tinten werken goed. Bruin is een minder mooie optie.