Waarvan wordt een trui gemaakt?
Hoodies, sweaters en pullovers zijn namelijk verschillende soorten truien. Verder zorgt een leuke trui voor een traditionele en tegelijkertijd modieuze uitstraling. De herentrui is een veelzijdig kledingstuk waarmee je een casual accent kan toevoegen aan een zakelijke outfit. Hiertegenover staat dat je met een trui een stukje stijl kan toevoegen aan een casual look.
Het voordeel van de wol en acryl blend is dat je zo een trui wel heter kan wassen. De trui krimpt niet en is ook nog goedkoper. De blend komt vaak voor terwijl de stoffen met de breitechnieken piqué en jersey of tricot geproduceerd worden.
Bovendien kriebelt de stof niet, wat wel het geval is bij andere soorten wol, vanwege de hogere dichtheid. Merinowol isoleert en is tegelijkertijd ademend waardoor het lichaam niet te warm wordt. Het houdt je warm in de kou en het ademt bij warmte.
Een andere populaire wol is alpacawol die heel zacht en licht is. Het heeft nog een groot voordeel dat het hypoallergeen is. De meeste mensen met een wolallergie kunnen wel alpacawol verdragen.
Een van de weetjes is de textuur van je trui op de proef stellen (dit doe je door de stof tussen je vingers te wrijven). Ook het gewicht en de elasticiteit ervan kan je controleren (de stof trek je namelijk uit elkaar). Tenslotte kan je nagaan of de stof pilt of niet.
Je herkent met deze tips de stof gemakkelijk:
Katoen:
Stoffen maken
Wol wordt meestal gebruikt voor het maken van de traditionele trui. Echter, katoen of een synthetische vezel worden ook vaak toegepast. Een echt mooie uitstraling heb je als je gaat voor een trui van merinowol. Het nadeel van wollen truien is dat ze iets lastiger te onderhouden zijn. Je kan wollen truien namelijk niet te heet wassen en soms zelfs niet in de machine doen. Komt nog bij dat truien kunnen krimpen. Daarom wordt acryl in veel truien verwerkt, een synthetische vezel die veel weg heeft van wol.Het voordeel van de wol en acryl blend is dat je zo een trui wel heter kan wassen. De trui krimpt niet en is ook nog goedkoper. De blend komt vaak voor terwijl de stoffen met de breitechnieken piqué en jersey of tricot geproduceerd worden.
Populaire wol soorten
Wol komt van de vacht van een dier en is dus een natuurlijke vezel. Het wordt het meest gewonnen van schapen, maar is ook afkomstig van de geit (mohair en kasjmier), het konijn (angora), de kameel, alpaca en de jak. Een trui van goede wol houdt je warm en is ook ademend. Wol van het merinoschaap is een voorbeeld van een wol van hoge kwaliteit. De stof absorbeert vocht, is fijn en zacht.Bovendien kriebelt de stof niet, wat wel het geval is bij andere soorten wol, vanwege de hogere dichtheid. Merinowol isoleert en is tegelijkertijd ademend waardoor het lichaam niet te warm wordt. Het houdt je warm in de kou en het ademt bij warmte.
Een andere populaire wol is alpacawol die heel zacht en licht is. Het heeft nog een groot voordeel dat het hypoallergeen is. De meeste mensen met een wolallergie kunnen wel alpacawol verdragen.
Truien van topkwaliteit
Zoals eerder aangegeven, heb je keuze uit verschillende typen truien. Een klassieke trui van goede kwaliteit is meestal van wol gemaakt. Katoen of een synthetische vezel worden ook vaak gebruikt. Merinowol truien zorgen voor een mooie uitstraling. Een synthetische vezel die op wol lijkt, namelijk acryl, komt ook vaak voor in de stof van herentruien. Wat zijn goede sweaters en pullovers?Goede kwaliteit sweaters
Vaak zijn sweaters van 100% katoen gemaakt terwijl molton wordt toegepast om een zachte binnenkant te verkrijgen. Molton is een unieke weeftechniek met als doel de katoen te ruwen. Het eindresultaat hiervan is een heerlijke zachte stof. Het voordeel van molton is dat het veel vocht opneemt en te wassen is op hoge temperaturen.Pullovers van goede kwaliteit
Meestal worden lichte stoffen, zoals merinowol, zacht katoen, kasjmier of een synthetische vervanger of een blend gebruikt voor het maken van pullovers.Waarvan is mijn trui gemaakt?
Moeilijk is het niet na te gaan welke stof(fen) gebruikt zijn voor het maken van je trui. Dit kan je allereerst nagaan op het label van de trui. De bestanddelen waaruit de stof is opgebouwd, worden vaak hierin aangegeven. Ontbreekt er een wasetiket aan je trui? Geen probleem, want er zijn namelijk handige weetjes waarmee je simpelweg kunt achterhalen welk materiaal gebruikt is voor je trui.Een van de weetjes is de textuur van je trui op de proef stellen (dit doe je door de stof tussen je vingers te wrijven). Ook het gewicht en de elasticiteit ervan kan je controleren (de stof trek je namelijk uit elkaar). Tenslotte kan je nagaan of de stof pilt of niet.
Je herkent met deze tips de stof gemakkelijk:
Katoen:
- Voelt licht ruw, heeft een normale dikte;
- Is wat zwaarder;
- Is licht elastisch;
- Katoen pilt.
- Voelt licht glad, en heeft een normale dikte;
- Is wat lichter;
- Is nogal elastisch;
- Stretch katoen pilt minder vergeleken met gewoon katoen.
- Voelt ruw en toch ook zacht en dik;
- Is zwaar;
- Is elastisch;
- Wol pilt.
- Herkent je aan de fijne, volle textuur, is verder zacht en iets dikker;
- Is licht;
- Is niet elastisch;
- Kasjmier pilt.
- Voelen zeer glad en soepel;
- Zijn licht van gewicht;
- Zijn zeer elastisch;
- Pillen niet.