general.skipToContentLink
Heren T-shirts

Waarvan wordt een T-shirt gemaakt?

Soms wordt in de tricot een bepaald percentage elastische garens verwerkt, zoals lycra of elastaan. De stof blijft vormvast door elastische garens in de tricot. Dit geeft meer body aan de stof en het lubbert niet snel. T-shirts worden ook wel gemaakt van microfiber of microvezel. T-shirts worden het meest gemaakt van de stoffen:
  • Katoen
  • Stretch katoen
  • Microfiber of microvezel

Het maken van een stof

De stof voor een T-shirt kan of geweven of gebreid zijn. Een geweven T-shirt is gemaakt van een stof die uit een grondstof zoals katoen of microfiber bestaat. Er worden draden van het katoen gesponnen die horizontaal en verticaal met elkaar worden vervlochten. Weven kan op de hand gebeuren, echter ook op grote schaal met een weefgetouw. De stof van een T-shirt kan aan de andere kant van fijn breiwerk gemaakt zijn zoals tricot dat bestaat uit katoen, microfiber, nylon of viscose.

Eigenschappen van de tricotstof

In dit geval gaat het om tricot wat dus fijn breiwerk is dat gemaakt kan zijn van elke soort garen zoals katoen, nylon of viscose. Tricot wordt ook wel vermengd met elastaan of lycra. Echter, hoe wordt de stof gemaakt? De tricotstof wordt op breimachines gemaakt waarbij op de stof zijn een duidelijke voor- en achterkant op te merken. En met een vergrootglas is te zien dat tricot precies een breiwerkje is. De bekende V’tjes zijn namelijk aan de voorkant met een vergrootglas te zien. Zo kan je dus de ‘tricotsteek’ in het klein zien. De stof bestaat uit een draad net als bij breien met de hand, waarbij de lusjes in elkaar grijpen. Aparte horizontale en verticale draden ontbreken, zoals die wel voorkomen bij geweven stoffen.


Hoe wordt microfiber gemaakt?

Microfiber of microvezel, letterlijk vertaald, is een heel dunne, synthetische draad die van polyamide en elastaan wordt vervaardigd. Polyamide is een bijproduct van polyester. Meestal wordt polyester verwerkt met polyamide in een verhouding van tussen 70:30 en 90:10. Microvezels kunnen plat geweven zijn gesplitst worden. Plat geweven microvezels zijn waterafstotend en worden meestal in de textielindustrie gebruikt voor kleding. Aan de andere kant worden gesplitste microvezels gebruikt voor het maken van doeken en moppen. Gesplitste microvezel wordt gemaakt door de polyestervezels te scheiden van de polyamide vezels. Zo wordt het oppervlak veel groter en kan een doek of mop veel meer vocht absorberen.

Wanneer zit een T-shirt te strak?

Wanneer een van de bepalende maten te klein is, zit een T-shirt strak. Je weet dat de borstomtrek te strak is wanneer de naad van de schouders niet aansluit maar boven je schouders zit. Aanwijzingen van een te strak T-shirt zijn een benauwende boord, te korte mouwen, of het gevoel dat je door het T-shirt wordt gehesen.


Voordelen van microfiber voor kleding

Doordat microfiber zeer elastisch is, is het mogelijk een zeer nauwe pasvorm te bereiken. Het voordeel hiervan is dat de stof de vorm van het lichaam aanneemt. Het lichaam wordt extra ondersteunt met dikkere microvezels. De stof is namelijk ademend waardoor vocht snel wordt afgevoerd, zodat je droog blijft. Daarnaast is het sterk, duurzaam en toch erg licht. Vaak wordt in sportkleding, ondergoed en zwemkleding microvezel gebruikt. Daarom is ondergoed van microfiber zeer comfortabel en niet te zien. Voor onder je overhemd is een microfiber T-shirt zo het ideale ondershirt. In sportkleding biedt het meer ondersteuning want het neemt geen vocht op. Dit verlaagt de kans op huidirritatie aanzienlijk.

Veel voorkomende combinaties van stoffen voor herenkleding

Tegenwoordig wordt in veel kleding een mix tussen natuurlijke en kunstmatige grondstoffen gebruikt. In slim fit overhemden wordt bijvoorbeeld wat elastaan verwerkt, voor elasticiteit en een betere pasvorm. Andere bekende combinatie zijn katoen met kasjmier (hierdoor wordt het betaalbaarder), wol met viscose (hierdoor wordt het sterker), en katoen met viscose.

Behandelingen van stof voor T-shirts

De stof wordt soms geverfd of bedrukt, zodat het T-shirt een mooie kleur of dessin heeft. Verder wordt de stof van T-shirts vaak nog (chemisch) behandeld, zodat de stof soepeler wordt. De stof wordt pas na deze behandelingen op maat gesneden en tot een T-shirt verwerkt.

Kenmerken van katoen

Katoen is een bijzonder sterke vezel die heel eenvoudig te spinnen is tot draden. Katoen neemt verder gemakkelijk vocht op waardoor de stof makkelijk te bedrukken en te verven is. Het ademt ook goed, is zeer duurzaam en daarom zeer geschikt voor werkkleding. Zo wordt denim (spijkerstof) jeans bijvoorbeeld van katoen gemaakt. Katoenenkleding blijft lang mooi, omdat de kleur diep in de vezel trekt. Het behoudt de kleur zo langer.


Wat is het verschil tussen katoen en microfiber?

Katoen en microfiber zijn verschillende vezels, en dus een andere grondstof. Een duidelijk verschil is dat katoen natuurlijk is terwijl microfiber synthetisch is. Vergeleken met microfiber is katoen zwaarder en dikker. Katoenen T-shirts zijn daarom warmer dan microfiber shirts, en ademen minder goed. Microvezel is een beetje te vergelijken met katoen in termen van de kenmerken. Microvezel neemt namelijk ook veel vocht op. Echter, de structuur is wat gladder vergeleken met katoen en voelt aan als katoen/satijn. Microvezel reguleert vocht goed en de prints komen op deze stof zeer mooi uit. Twee grote voordelen van microvezel zijn dat het altijd netjes valt en strijkvrij is. Katoen daarentegen, mits het een blend is, kreukelt wel. Het nadeel van microvezel als een synthetische stof is dat het wat temperatuur regulatie aangaat wat warmer aan kan voelen. Vergeleken met katoen is het wat minder ademend, dus is microvezel minder geschikt als je het snel warm hebt en/of veel zweet.

Waarvan is mijn T-shirt gemaakt?

Het is gemakkelijk om na te gaan van welke stof jouw T-shirt is gemaakt. Het wasetiket is de eerste plek waar je kunt controleren. De exacte samenstelling van de stof staat meestal hierin vermeld. En als er geen label is? Geen nood. Je kan gemakkelijk herkennen van welk materiaal jouw T-shirt is gemaakt met de volgende handige tips. De textuur van het T-shirt kan je testen (de stof wrijven tussen de vingers), het gewicht en de elasticiteit van de stof (de stof uit elkaar trekken). Verder kan je kijken of de stof pilt of niet. Met deze tips kan je de stof herkennen: Katoen:
  • Voelt licht ruw, en is van normale dikte
  • Is iets zwaarder
  • Is licht elastisch
  • Katoen pilt
Stretch katoen:
  • Voelt licht glad, en is van normale dikte
  • Is iets lichter
  • Is redelijk elastisch
  • Stretch katoen pilt minder dan gewoon katoen
Synthetische stoffen (polyester, nylon, acryl, elastaan):
  • Voelt zeer glad en soepel
  • Is licht van gewicht
  • Is zeer elastisch
  • Synthetische stoffen pillen niet
HemdVoorHem kleding voor iedere man