general.skipToContentLink
Verschillende soorten boxers

Wat is het verschil tussen de boxershort, boxerbrief en de trunk?

Welke soorten boxershorts zijn er?

In Nederland noemen we eigenlijk al het herenondergoed met pijpjes boxershort. In het Engels maken ze echter onderscheid tussen de boxershort, boxerbrief en de trunk. Deze namen worden ook steeds meer gebruikt in Nederland.

Wat is de trunk?

De trunk is een strakke boxershort met korte pijpjes. Hij zit iets lager op de heupen dan andere modellen boxers. Het voordeel van deze onderbroek is dat hij minder snel omhoog kruipt bij activiteiten.

Wat is de boxerbrief?

De boxerbrief zit strak op het lichaam en heeft iets langere pijpjes. De tailleband rust wat hoger op de heupen. Mannen met lange benen of grotere billen hebben baat bij de boxerbrief, omdat die langere pijpjes heeft.

Wat is de boxershort?

De boxershort, of wijde boxer, zit, zoals de naam al aangeeft, wat losser om de benen en de billen. Deze boxer heeft, in tegenstelling tot de strakke boxers, meestal een gulp. Deze traditionele boxer geeft iets minder ondersteuning dan de modernere strakke boxer. Daartegenover staat dat de wijde boxer wat luchtiger en comfortabeler is. Zeker als het warm is, kan dat fijn zijn.

Welke boxer kies jij?

De trunk is geschikt voor mannen met dunne benen. Ook is dit type ondergoed perfect als je een slim fitted broek draagt. Omdat de trunk zo veel mogelijk naadloos is en korte pijpjes heeft, zie je hem niet onder een strakke broek. Mannen met een buikje hebben het meeste voordeel aan een onderbroek met een lagere tailleband zoals de trunk. De rand klapt minder snel om tijdens het dragen.

Mannen met lange benen hebben baat bij de boxerbrief, omdat die langere pijpjes heeft. Ook voor sporters en mannen met een actieve levensstijl is de boxerbrief een fijne variant omdat ze comfortabel zit en contact tussen beide benen vermindert.

Ga je voor het ultieme comfort? Dan is de wijde boxershort de beste optie. Deze onderbroek is het meest ademend van alle soorten en hij is geschikt voor elk postuur. Onder een strakke broek is deze boxer echter niet aan te raden omdat hij omhoog kan kruipen en je de opgehoopte stof door de broek heen ziet. Tijdens het sporten geeft de wijde boxer minder ondersteuning. Ook kan deze onderbroek tijdens intensief bewegen gaan schuren.

Shorts for boxers

Waarom heten ze eigenlijk boxershorts? Simpel eigenlijk. Ze werden oorspronkelijk ontworpen voor boksers. De oorspronkelijke broekjes voor boksers kenmerkten zich door de brede elastieken band aan de bovenkant en de losse stof die ongeveer een derde van de dijen bedekte. Toen ze in 1925 als herenondergoed op de markt kwamen, heetten ze nog ‘shorts for boxers’. Maar al snel werd dit afgekort tot boxershorts. Pas in 1990 kwam de strakke boxershort op de markt.

Van welk materiaal is een goede boxershort gemaakt?

Het materiaal van een goede boxershort is comfortabel, ademend en duurzaam. Belangrijk is dat het materiaal niet schuurt en fijn op de huid zit. De stof moet stevig zijn, want het is heel vervelend als een boxer na een paar keer wassen al uit elkaar begint te vallen.

Het meeste herenondergoed wordt gemaakt van katoen. Katoen is ademend, zacht, natuurlijk en niet te duur. Het nadeel van katoen is echter dat het zijn vorm snel verliest. Daarom zijn er veel blends op de markt die het beste van twee of meerdere stoffen combineren. Voor strakke boxers zie je vaak een combinatie van katoen en elastaan. En voor wijde boxers is dat vaak een combinatie van katoen en polyester. Er worden ook boxers van bamboe gemaakt, een heel zachte en comfortabele stof. Bamboe ademt bijzonder goed en neemt tot zeven keer meer vocht op dan katoen. Nylon is een synthetische stof die snel droogt en een mooie pasvorm heeft. Ideaal voor sporters. Polyester is een dunne en ademende stof, maar iets minder absorberend. Perfect voor onder een strakke broek.

Pasvorm van een goede boxer

Zorg dat je je ondergoed niet te krap koopt. Op die manier raakt alles afgekneld en dat is niet goed voor je zaakje. Te strakke boxers zorgen ook voor omhoogkruipende stof. Als je je ondergoed te groot koopt, mis je weer de juiste ondersteuning. Ook ontstaan er dan proppen stof onder je broek die er niet netjes uitzien. Goede test: kan je een hele hand in je onderbroek steken? Dan is die waarschijnlijk een maat te groot.

Prints

Je vindt boxers veel in de basic kleuren zwart, wit, rood, blauw en grijs. Maar herenondergoed mag tegenwoordig ook opvallen. Je ziet steeds meer opvallende kleuren en prints zoals geometrische prints, legerprint en bloemen- en bladerpatronen. De uitbundige boxers van bijvoorbeeld Bjorn Borg en Muchachomalo komen in vele thema’s, patronen en kleuren.

HemdVoorHem kleding voor iedere man