general.skipToContentLink general.skipToSearch general.skipToNavigation
HET IS SALE: tot 50% korting
Dames pyjama

Lounge en nachtkleding voor dames

Wanneer het zomer is ga je op zoek naar een luchtige en korte pyjama zodat je het niet te warm krijgt en niet gaat zweten. Dit is in tegenstelling tot een winter pyjama waar je een pyjama met lange mouwen en broekspijpen nodig hebt die je warm gaat houden. Daarbij zit er veel verschil in het soort materiaal dat gebruikt wordt voor een zomer en winter pyjama. Voor de één moet een stof worden gebruikt die de warmte goed kan afvoeren, terwijl het voor de ander juist noodzakelijk is dat deze goed wordt vastgehouden. Welke modellen dames nachtkleding er beschikbaar zijn en welke stoffen hiervoor het beste zijn, dat lees je hier in onze blog. Hierbij leggen wij de focus op nachtkleding die je daadwerkelijk draagt tijdens het naar slapen gaan; badjassen en dergelijke laten we daarom hier buiten wegen.

Welke stoffen zijn het best voor een zomerpyjama?

Tegenwoordig moeten we er bij de aanschaf van een zomerpyjama rekening mee houden dat deze bestand moet zijn tegen nachten van soms boven de 25°C graden. Hier hebben we namelijk vaker mee te maken. Wanneer het zo warm is ga je ook snel zweten. Hierdoor gaat het liggen in je bed al snel plakkerig en oncomfortabel aanvoelen. Het is dus belangrijk om te kiezen voor een dunne en luchtige stof. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan 100% katoen, linnen of beter nog: bamboevezel. Synthetische stoffen zoals polyester moet je absoluut vermijden, omdat deze niet beschikken over dezelfde ademende eigenschappen. Ook zie je vaak dat zomerpyjama’s zijn vervaardigd van satijn. Dit wordt gedaan omdat deze stof een luxe uitstraling heeft. Echter ga je met een pyjama van deze stof aan wel snel zweten. Hetzelfde geldt voor flanellen pyjama's; het materiaal heeft een leuk uiterlijk, maar ademt slecht. Beide materialen geven te veel warmte af voor in de zomer en laten te weinig lucht door. Wil je een pyjama die fijn aanvoelt en niet zweterig wordt, dan kan je dus het beste kiezen voor een pyjama van bamboe, katoen of linnen.

Welke modellen zijn het best voor een zomerpyjama?

De beste keuzes voor een zomerpyjama zijn een shortama of een nachthemd/nachtjapon. Beide typen nachtkleding bedekken namelijk zo min mogelijk van je huid. Hierdoor krijgt jouw lichaam zoveel mogelijk kans om haar eigen temperatuur te regelen. Er zitten unieke voor- en nadelen aan zowel een shortama als een nachtjapon. Uiteindelijk is er geen beste keuze tussen de twee; het komt aan op voorkeur.

Shortama

Een shortama is een korte pyjama bestaande uit twee delen: een kort broekje en een mouwloos topje of shirt met korte mouwen. Voor de warme zomerdagen zijn shortama’s een ideale keuze; vooral de varianten met een mouwloos topje zijn heerlijk luchtig. Handig aan de shortama is dat je het topje of shirt altijd nog een stuk omhoog kan stropen als je het te warm krijgt. Een bijkomend nadeel van deze handigheid, alhoewel in de praktijk een uitzondering, is dat liggen op een grote opeenhoping van stof niet fijn voelt. Daarbij moet je hem bijna helemaal uittrekken tot aan tenminste je knieën wanneer je even naar de wc wilt gaan.

Pyjama playsuit

Dit is een variant op de bovenstaande soort pyjama. Het enige verschil is dat bij de playsuit versie het bovenstukje en broekje aan elkaar vast zitten. Aan de ene kant is dit een voordeel: je pyjama blijft zo makkelijker zitten op de juiste plekken waar hij thuishoort. Echter is aan de andere kant het nadeel dat de warmte die je lichaam uitstraalt minder uitwegen heeft. De warmte die van je lichaam afstraalt kan binnen de playsuit zo als het ware gevangen worden gehouden. Playsuit pyjama’s zijn overigens net zoals de shortama verkrijgbaar met een kort mouwtje of met spaghettibandjes.

Nachthemd of nachtjapon

Een nachthemd of nachtjapon (dit zijn slechts twee verschillende namen voor dezelfde soort pyjama) heeft als grootste voordeel dat deze niet om je ledematen heen gevormd is. Hiermee bedoelen we dat er geen sprake is van broekspijpjes. Hierdoor kan de warmte van je lichaam makkelijk via de onder- of bovenkant van het nachthemd naar buiten ontsnappen. Er zijn overigens wel nachthemden met mouwtjes; deze kan je dragen in de lente of herfst als je geen fan bent van pyjamabroeken. De nachthemden zonder mouwtjes zijn het meest geschikt voor de warme zomermaanden. De warmte kan dan aan alle kanten gemakkelijk ontsnappen.

Hoe vaak moet je in de zomer jouw nachtkleding wassen?

Het is belangrijk om af en toe je nachtkleding in de was te gooien. Hoe vaak je dit moet doen, hangt ook af van hoeveel je zweet terwijl je slaapt. In de zomer hebben mensen hier vaker last van dan in de winter, wanneer men expres een warme pyjama aantrekt. Dit is dus afhankelijk van of je de juiste pyjama gebruikt. Als je in de zomer in pyjama’s slaapt met een hoog gehalte van polyester dan loop je een hoger risico om te zweten. Draag je er een van katoen, dan is deze kans kleiner. Daarbij heeft de frequentie waarmee je jouw bed verschoont ook invloed op hoe snel je pyjama behoefte heeft aan een wasbeurt. Sommige mensen wassen hun pyjama maar eens in de week, anderen al na twee of drie dagen. Als je vrijwel niet zweet en regelmatig je beddengoed verschoont, dan is het voldoende om je pyjama pas aan het einde van de week in de was te doen. Weet je van jezelf dat je weleens last hebt van zweten tijdens het slapen, dan is het verstandig om op zijn minst één keer halverwege de week te wisselen. Zweet je veel, bijvoorbeeld omdat de nachten nu erg heet zijn? Dan kan je beter om de twee dagen je nachtkleding omruilen voor schone. Hoe vaak jij er ook voor kiest je pyjama te wassen; het is altijd fijn om tenminste twee of drie setjes in huis te hebben.

Vintage kodak fotocamera met leren hoes en bandje
HemdVoorHem kleding voor iedere man
Zonnebril met gouden montuur op reflecterend marmeren oppervlak