general.skipToContentLink
Overhemd voor hem pasvormen

Kies de juiste maat en pasvorm voor je overhemd

Extra slim fit

Ideaal als je een heel slank figuur hebt en toch wil dat het shirt goed aansluit op je lichaam. Deze ontwerpen zijn vaak wat strak en ideaal voor een atletisch figuur.

Regular fit

De regular fit heeft een directe uitvoering. Het geeft meer bewegingsruimte en is heel licht getailleerd. Ook bekend als de classic fit.

Slim fit

Geschikt voor een slanke bouw, maar iets minder passend dan de extra slim fit. Deze modellen bevatten meestal stretch. Ook wel body fit genoemd.

Tailored fit

Licht getailleerde pasvorm voor mannen met normale maten die de moderne look van een slim fit overhemd willen ervaren. Het geeft meer bewegingsruimte en wordt wel eens modern of contemporary fit genoemd.

Mouwlengte

Het uiteinde van de mouw (manchet) moet doorlopen tot het punt waar de pols knikt. De schoudernaad moet ook echt bij de schouder stoppen. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om je armen te buigen en te strekken. De standaard lengte van de mouw van een overhemd is 5, dit is een lengte tussen de 50 en 59,9 centimeter. Heb je langere mouwen nodig? Dan vind je in ons assortiment ook een extra lange mouw met een mouwlengte van 7. Bij een mouwlengte van 7 is de lengte van de mouw tussen de 70 en 79,9 centimeter. De mouwlengte wordt bepaald door de ruimte tussen de rand van de schouder en de rand van de manchet te meten.

De juiste stofkeuze voor je overhemd

Kies een goede stof die past bij je wensen, seizoen en situatie. Een dikkere stof zorgt ervoor dat je overhemd er luxe uitziet en niet snel vervaagt, maar is niet geschikt voor de warme zomerperiode. De meeste overhemden zijn gemaakt van katoen, maar ze kunnen ook van wol of synthetisch materiaal zijn. Synthetische stoffen hebben iets meer glans en kreuken minder, maar zijn nauwelijks ademend. Katoen en wol zijn luxere stoffen die beter ademen en er eleganter uitzien.

Welk boord moet je kiezen?

Het kiezen van de juiste boord hangt af van het al dan niet dragen van een stropdas of vlinderdas. Daarnaast zijn gezichtsvorm en neklengte belangrijk bij het kiezen van de juiste boord. Heb je een breed gezicht en een kortere nek? Dan raden we een lage kraag met korte uiteinden aan. Hoge bases en snitten werken vaak goed voor smallere gezichten met een langere nek. Wil je een stropdas dragen? Dan is een kraag met meer uit elkaar geplaatste punten het beste. Een overhemd met hoge taille kan zonder stropdas of vlinderdas worden gedragen voor een casual look.

Er zijn veel verschillende soorten overhemdkragen, de meest voorkomende zijn:

  • Wide spread: Doordat de uiteinden iets meer gespreid zijn, is de brede kraag perfect om te dragen met een stropdas. Denk eraan om de stropdas zo te knopen dat deze de ruimte tussen de punten van de kraag vult.
  • Cut away: De kraagpunten zijn ook meer uit elkaar geplaatst op deze kraag. De uiteinden zijn diagonaal gesneden voor een trendy look. Ook ideaal om te dragen met een stropdas of strik en past perfect bij een kortere halslijn.
  • Klassieke boord (Kent kraag): Dit is de meest voorkomende overhemdkraag. Deze kraag valt vrij hoog en wordt daarom ook wel hoge kraag genoemd. Het ziet eruit als een veel bredere kraag, maar de punten hier zijn iets dichterbij. Het werkt goed voor mensen met een langere nek en smalle gezichten.
  • Button down: De uiteinden van de kraag worden bij een button down kraag op hun plaats gehouden door kleine knoopjes. Dit zie je vaak terug bij casual en trendy overhemden, omdat de knopen voor een sportieve look zorgen.

Overhemd kleuren en prints

Draag je vaak overhemden? Dan is het goed als je voldoende kunt variëren. Kies kleuren die goed te combineren zijn met colberts of truien, zoals donkergroen, blauw, wit en zwart. Uiteraard zijn patronen en prints, zoals strepen, stippen en bloemen ook ideaal. Let wel op dat je dit patroon gemakkelijk kunt combineren. Bijvoorbeeld met je favoriete spijkerbroek of chino.

De juiste knopen

Het overhemd wordt vaak gewassen. Daarom is het aan te raden om een duurzaam materiaal te kiezen. Niet alleen voor de stof, maar ook voor de knopen. Er zijn bijvoorbeeld houten, metalen, plastic, parelmoeren of leren knopen. Op de middelste overhemdknoop zijn er zes knopen genaaid. Kolomknoppen worden niet meegeteld. Soms wordt er een extra knoop aan de onderkant van het shirt toegevoegd, die ervoor zorgt dat het shirt beter in vorm blijft en mooi in de broek past. Hedendaagse overhemden hebben knoopsgaten die zijn genaaid met contrasterend gekleurd garen. Dit zal ze benadrukken en de stijl bepalen voor de rest van je outfit.

HemdVoorHem kleding voor iedere man