general.skipToContentLink general.skipToSearch general.skipToNavigation
HET IS SALE: tot 50% korting
Pak dragen, hoe?

Een pak dragen: beste manier (9 tips om er gelikt uit te zien)

Hoe draag je een pak?

Je draagt het onderste knoopje van het colbert te allen tijde open. Dit geldt ook voor het gilet, al mag je hier van afwijken. De stropdas hoort boven de riem en onder de navel te vallen. De kleur van de stropdas moet donkerder zijn dan die van je hemd, en de kleur van je riem moet identiek zijn aan die van je schoenen. Zorg dat je een kostuum met de juiste pasvorm draagt. Speelsheid mag je terughoudend tonen in je sokken, das en pochet.
Dit is de essentie, maar om werkelijk goed voor de dag te komen, zijn er nog een aantal andere zaken waar je op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan de kleur van je pak. Kan je elke kleur dragen naar elke gelegenheid? Welke pasvormen zijn er zoal? En hoe zit het met het dragen van een t-shirt onder je overhemd, om doorkomend zweet te voorkomen: mag dat? In dit artikel ga ik in op deze nuances, want alleen met oog voor detail kan je werkelijk tiptop voor de dag komen.

Waaruit bestaat een pak?

Voordat wij ingaan op hoe je je pak zou moeten dragen, frissen we eerst even onze kennis op over waaruit een pak bestaat.
  • Colbert
  • Pantalon
  • Overhemd
  • Stropdas
  • Evt. een gilet
  • Schoenen
Ieder pak komt met een jasje (colbert) en met een pakbroek (pantalon). Daaronder wordt altijd een hemd (overhemd) gedragen. Op dit hemd wordt een das (stropdas) gedragen. In sommige gevallen wordt deze basis aangevuld met een gilet. Deze wordt onder je jasje gedragen. Het is ongebruikelijk voor mensen in junior posities om een gilet te dragen, behalve op gelegenheden als bruiloften. Buiten bovengenoemde zaken, worden pakken uiteraard met schoenen gedragen, manchetknopen, een riem of bretels, sokken en soms ook een pochet.

Do’s en don’ts van kostuums: wat mag wel en wat niet binnen de kostuum-etiquette?

Met de ‘geboden’ van het dragen van pakken in deze sectie, kan je niet de mist in gaan.

1. Doe altijd de knoop van je jasje los als je gaat zitten

Zo scheurt je knoop niet los. Als je weer gaat staan, doe dan één knoop van het jasje weer dicht, zeker als je gaat spreken. Dit moet je bovenste knoopje zijn. Nooit maar dan ook nooit zal je het onderste knoopje van je colbert dichtmaken.

2. Draag een stropdas die donkerder is dan je overhemd

Dit stukje stof is bedoeld als contrastwerking met je overhemd en om je jasje te complementeren. Zorg dus voor een donkere kleur.

3. Je stropdas moet tot net boven je riem komen

Hoe lang moet een stropdas zijn? Knoop je stropdas zo dat hij net boven je riem uitkomt. Een te lange stropdas wordt wel eens denigrerend een buschauffeursdas genoemd. Je stropdas hoort echter ook weer niet boven je navel te eindigen, want te kort ziet er absurd uit.

4. De kleur van je riem moet dezelfde zijn als die van je schoenen

Deze riem mag niet te dik zijn. Houd de gesp van je riem onopvallend en niet te groot.

5. Draag je sokken hoog

Draag je sokken hoog op de enkels. Het is een faux pas als de huid van je onderbenen zichtbaar is. Gekke sokken mag je wél dragen bij een net pak! Maar let er wel op dat je het smaakvol houdt.

6. Je pantalon moet iets over je schoen vallen

Je broek mag niet over de grond slepen. Idealiter valt deze net iets over je schoenen heen, maar niet te ver. Als je gaat zitten, is het wél toegestaan dat je sokken zichtbaar worden.

7. Draag geen ondershirt onder je overhemd

Draag nooit een t-shirt onder je overhemd. Als je dit toch moet doen, omdat je bijvoorbeeld overmatig veel zweet, zorg er dan voor dat je t-shirt geen patronen heeft die door je hemd heen kunnen schijnen. Toch gaat onze voorkeur ernaar uit om gewoon het jasje aan te houden. Dan hoeft evenzeer niemand je zweetplekken te zien.

8. Wees creatief op de juiste plekken

Bij het dragen van een pak, is het maar op twee plekken toegestaan om speelsheid te tonen: bij je sokken en je stropdas. In het geval van een stropdas kan je nonchalance toevoegen door deze niet helemaal door het centrum te laten lopen. Geef de das een kleine afwijking naar links of rechts. Vrouwen die je leuk vinden hebben trouwens de neiging deze weer recht te zetten, dus dat is een leuke bijkomstigheid. Het alternatief is om een kleine vouw onder de strop aan te brengen. We slaan hier voor het gemak maar even een pochet over. Ook daarin is in sommige gevallen speelsheid toegestaan, met name wanneer je voor een sprezzatura stijl gaat. Daarover hieronder meer.

9. Je mouwen horen net iets onder je pak uit te komen

De mouwen van je overhemd mogen iets uitsteken onder de mouwen van je pak. Ga hierin niet verder dan zo’n 2 centimeter. Dit is ook de gelegenheid om je manchetknopen te etaleren, mocht je die hebben en dragen. Zorg ervoor dat je je manchetknopen met de knop aan de buitenkant draagt.

Tips voor de verzorging van je pak

Het is belangrijk dat je niet dag in dag uit hetzelfde pak draagt. Niet alleen wordt dit saai om naar te kijken voor je omgeving, ook houdt dit je pak langer goed.
Nadat je een pak gedragen hebt, is deze namelijk een beetje uitgerekt. Vooral de knieën en ellebogen hebben hier last van. Als je je pak minimaal drie dagen in je kast laat hangen voordat je deze opnieuw aantrekt, zal het materiaal weer in zijn oorspronkelijke vorm zijn teruggevallen. Dit zorgt ervoor dat je niet in een verfomfaaid pak voor de dag komt. Om je pak schoon te houden, is het aan te raden om het pak af te borstelen na gebruik. Gebruik hiervoor een zachte borstel - het liefst van natuurlijke haren.

Pakken zijn seizoensgebonden

Sommige pakken kan je beter in de winter dragen en andere in de zomer. Een voorbeeld van een pak dat je in de winter draagt, is er één die gemaakt is van merino wol, tweed of kasjmier. Ook is de winter het enige moment dat geribde stof acceptabel is - maar dit is wel enigszins uit de mode. Al deze pakken zijn wat warmer en worden daarom ‘s winters gedragen.
Zomerse pakken worden meestal gemaakt van katoen en van linnen, maar je kan ook pakken krijgen in zeer dunne zomerwol. Vooral Italiaanse kleermakers gebruiken wollen stoffen.

Welke kleur pak moet ik kopen?

Als je niet voor iedere gelegenheid een nieuw pak wil kopen, is het belangrijk dat je je pak koopt in een kleur die bij meerdere gelegenheden acceptabel is. De gouden regel is: met antracietgrijs zit je altijd goed. Antraciet is een mooie, klassiek grijze tint die je veel ziet op zowel formele gelegenheden als op feestelijke evenementen. Je kan in een antracietgrijs pak niet alleen indruk maken op de vrouw van je leven: als het nodig is kan je er gelijk mee door naar de schoonouders om die te ontmoeten.

Dubbele of enkele rij knopen?

Over het algemeen zijn pakken met een dubbele rij knopen uit zwang geraakt. Pakken met dubbele knopen zie je tegenwoordig dan ook veel vaker in tweedehands winkels dan in de nieuwste selectie van populaire modemerken. Toch zijn er wel gevallen waarin je voor een pak met dubbele knopen kan kiezen. Omdat een dubbele rij knopen de indruk wekt dat je een wat breder postuur hebt, kan je bijvoorbeeld voor dit type pak gaan wanneer je jezelf een beetje ielig vindt. Voor een veilige keus kan je het beste voor een rij enkele knopen kiezen.

Verschillende manieren om een pak te dragen

Zojuist benoemden wij al dat een antracietgrijs pak vrijwel altijd gepast is. Maar wat nu als je je wat meer ‘outside the box’ wilt kleden? In dat geval is sprezzatura waarschijnlijk de stijl voor jou. Sprezzatura betekent in het Italiaans eigenlijk de schijn van moeiteloosheid. En schijn, dat is het: want je stopt er wel degelijk moeite in. Sprezzatura is de chique variant van een tenue de ville. Je kan je pak in bontere kleuren dragen, zoals vaal geel, bruin of wit. Vaak maak je de stijl af met een zonnebril.
Voor gala’s zal je geen pak maar een rokkostuum dragen. Je weet wel, dit is het zogenaamde ‘pinguinpak’. Dit is het enige kostuum waarbij je als man ook handschoenen kan dragen.
Tot slot is er de smoking. Deze kan je aantrekken naar gala’s. Oorspronkelijk is dit pak bedoeld voor de rookruimte op feestjes. Men trok zijn eigen jasje uit zodat men niet zo naar rook zou ruiken na het roken. Tegenwoordig is dit een dresscode in zichzelf geworden en je herkent een smoking aan de brede rand rond de borst.

Gerelateerde vragen

Nu weet je precies hoe je je pak moet dragen. Wellicht vraag je je nu ook nog af hoe het zit met de pasvorm. Wij sluiten af met een kort antwoord daarop.

Wat zijn de verschillende pasvormen van kostuums?

De classic fit is een traditionele pasvorm met meer ruimte rond de borst en de mouwen, waardoor comfort bij het dragen ervan wordt vergroot.
Slim fit is juist het tegenovergestelde van de classic fit: deze is vrijwel altijd op maat gemaakt, met een strakke taille en strak afgemeten mouwlengte, zodat je overhemd precies één centimeter onder de mouwen van je jasje vandaan komt.
De tailored fit pasvorm herken je aan twee naden links en rechts van het midden op je rug. Het jasje is boven je heupen iets dunner dan daarboven en daaronder: vandaar de naam tailored fit.
Vintage kodak fotocamera met leren hoes en bandje
HemdVoorHem kleding voor iedere man
Zonnebril met gouden montuur op reflecterend marmeren oppervlak