general.skipToContentLink

Gilet: 8 tips om het perfect te dragen

Hoe hoor je een gilet te dragen?

Een gilet wordt gedragen over een overhemd. Het is belangrijk dat een gilet goed aansluit op het lichaam. Niet te strak, maar zeker ook niet te wijd. Het gilet moet lang genoeg zijn om de tailleband van de pantalon te bedekken. Het is een slordig gezicht als het overhemd tussen het gilet en de pantalon uitkomt.

Net zoals bij andere kledingstukken is er voor het gilet ook een bepaalde etiquette. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je het gilet op de juiste manier moet dragen. Maar de precieze regels verschillen per gelegenheid en dresscode. In dit artikel bespreek ik de precieze regels en geef ik een aantal draagtips.

Do’s en don’ts van gilets

Het hangt ervan af bij welke gelegenheid je het gilet aantrekt en bij welk kostuum. Wanneer je het gilet overdag bij een driedelig kostuum draagt, heb je meer vrijheid, maar de pasvorm van het gilet is in ieder geval erg belangrijk. De manier waarop een gilet gedragen wordt, hangt voornamelijk af van het type kostuum waarbij het gilet gedragen wordt en bij welke gelegenheid. Wanneer je voor een gilet kiest omdat je het simpelweg stijlvol vindt, en niet omdat dit de dresscode is, zijn er minder regels.

Sommige mannen vinden het gewoon prettig om een gilet onder het kostuum te dragen tijdens het werk omdat zij dan met hogere temperaturen het colbert uit kunnen trekken en er dan nog steeds gekleed uitzien. In een dergelijke situatie is er geen sprake van een dresscode, maar is het nog steeds van belang dat het gilet op de juiste manier gedragen wordt.

1. Draag de onderste knoop open

De meeste gilets hebben vijf of zeven knopen, waarvan de onderste knoop niet wordt gesloten om voldoende ruimte rondom de heupen te creëren. Dit is eigenlijk een ongeschreven regel.

2. Draag de knoop dicht bij avondkleding

Bij de gilets die behoren bij de avondkleding, zoals de smoking, het rokkostuum en het jacquet worden wel altijd alle knoopjes dicht gedaan.

3. Stem de kleur van de vlinderdas af op het gilet

Bij het rokkostuum en de smoking wordt een vlinderdas gedragen in dezelfde kleur als het gilet. Bij het jacquet gilet hoort een grijze stropdas.

Bij het driedelige kostuum met gilet kan een stropdas gedragen worden. Pas altijd op met de kleuren van de das, zorg dat het in combinatie met het gilet niet een te druk geheel wordt.

4. Voorkom een rommelig effect

Een gilet dat niet goed past of op een verkeerde manier gedragen wordt, kan juist het tegengestelde effect bewerkstelligen. De kledingkeuze kan hierdoor rommelig overkomen. Ook kan het zo zijn dat een gilet met de verkeerde pasvorm ten nadele is van het figuur van de drager. Een te strak gilet laat bijvoorbeeld deze persoon eerder flink lijken dan dat het afkleedt.

5. Zorg voor een rustige uitstraling

Een gilet valt eigenlijk onder de accessoires, net zoals een pochet, een das, een dasspeld of een horloge. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat er niet te veel accessoires tegelijkertijd worden gedragen om het ‘kerstboom effect’ te voorkomen. Bij het dragen van een kostuum zijn drie accessoires eigenlijk wel een beetje het maximum en het gilet is dus al een van deze drie. Ook het combineren is belangrijk. Draag een druk gilet nooit bij een druk colbert en een drukke stropdas.

6. De pasvorm van de kraag

De pasvorm van de kraag is erg belangrijk bij een gilet. Het gilet moet de achterkant van het overhemd als het ware omhelzen en hierbij goed aansluiten. Wanneer er te veel ruimte is, gaat alles schuiven en dat voelt niet prettig aan en staat ook nog een rommelig.

7. Dresscode: draag een gilet wanneer het wordt gevraagd

Dan is er nog de dresscode, een sociale code waarbij wordt aangegeven welke soort kleding er van je wordt verwacht tijdens het evenement of de activiteit. Misschien heb je wel een uitnodiging ontvangen met ‘white tie’ of ‘black tie’? Hoe past het gilet in deze kledingstijl en krijg je dan met andere regels te maken? Wij leggen de etiquette bij het dragen van een gilet bij dergelijke dresscodes aan je uit.

Meestal draagt men een driedelig pak tijdens een bruiloft, een sollicitatie of zakelijke momenten. Toch wordt het gilet ook wel eens zonder colbert gedragen waardoor men een stijlvolle casual look creëert. Als het gilet een onderdeel is van de avondkleding, zoals bij een rokkostuum of de driedelige smoking, hebben ze vaak een ander uiterlijk.

8. De kleur van het gilet

Bij een driedelig pak heeft het gilet meestal dezelfde kleur als het kostuum, maar soms heeft het gilet juist een contrasterende kleur of een print. Wees hier voorzichtig mee in combinatie met eventuele andere accessoires. Maak er niet een te druk geheel van. Bij het rokkostuum is het gilet altijd wit en bij de smoking is het gilet altijd zwart. Bij het jacquet is de kleur meestal afwijkend van het colbert én de pantalon.

De verschillende soorten gilets en de dresscode

Driedelig pak - De gilets die een onderdeel zijn van het driedelige pak behoren bij een colbert met een enkele rij knopen.

Rokkostuum - De gilets van het rokkostuum en de smoking zijn meestal lager uitgesneden en hierbij ontbreekt vaak de stof aan de rugzijde.

De smoking draag je bij de dresscode 'black tie' en het rokkostuum bij de formele 'white tie' dresscode.

Het jacquet wordt meestal alleen bij sommige plechtige huwelijksceremonies en begrafenissen gedragen.

Conclusie

Ik heb voor jou een aantal tips op een rijtje gezet om te zorgen dat je niet de plank misslaat bij het dragen van een gilet. Het is nu eenmaal een feit dat wanneer je je prettig voelt in de kleding die je draagt en je weet ook zeker dat je deze kleding op de juiste manier draagt dit op een positieve manier bijdraagt aan je algehele uitstraling. Er is een directe link tussen wat we dragen en hoe we ons voelen. Met de juiste kleding kunnen we ons zelfverzekerder voelen en eerder iets bereiken wat we graag willen. Daarom is het in ieder geval ook prettig als je weet hoe je het gilet op de juiste manier kan dragen.

HemdVoorHem kleding voor iedere man