Waarom werden manchetknopen gedragen?
Manchetknopen dienen om de boord van de mouw (of manchet) vast te zetten. Vroeger zaten er geen knopen bevestigd aan een overhemd. Niet alleen de manchet, maar ook het shirt zelf moest worden vastgezet met losse knopen. Deze knopen werden als sieraad gezien; enkel de rijken konden ze zich veroorloven. Het was daarmee een statussymbool.
Waarom dragen we geen manchetknopen meer?
In de jaren zestig werd het stadsoverhemd ontwikkeld. Op dit overhemd zitten de knopen al bevestigd. Het overhemd heeft een enkele manchet. Dit was goedkoper, en vooral sneller en gemakkelijker. Sinds de introductie van het stadsoverhemd is het de standaard geworden, en draagt (bijna) iedere man zijn overhemd zonder manchetknopen.
Waarom manchetknopen dragen?
Een overhemd met manchetknopen geeft een deftiger uitstraling dan een enkele manchet met vastgezette knopen. Dat komt omdat de standaardknopen (meestal) gemaakt zijn van plastic, en weinig toevoegen aan het overhemd. Een manchetknoop daarentegen is een sieraad, dat duidelijk zichtbaar is. Omdat het minder gangbaar is om manchetknopen te dragen, valt je kostuum extra op.
Waarvoor is de dubbele manchet?
Een dubbele manchet (ook wel ‘Franse manchet’) is een extra lengte in de boord van de mouw. Je slaat de manchet om en zet deze vervolgens vast met de manchetknoop. De manchet is van oudsher bedoeld om de mouw van het hemd te beschermen. Vroeger werd de manchet niet vastgezet maar gewoon, los, omgeslagen.
Hoe draag je een overhemd met manchetknopen?
Je slaat eerst de manchet om, en legt de punten van de manchet tegen elkaar. Alle knoopsgaten komen over elkaar te liggen. Vervolgens steek je de manchetknoop door alle knoopsgaten en zet je de manchet vast. Je draagt manchetknopen altijd met een dubbele manchet. Overhemden met een enkele manchet (het ‘stadsoverhemd’) zijn niet geschikt voor manchetknopen.
Wanneer draag je een overhemd met manchetknopen?
Een overhemd met manchetknopen wordt verwacht bij formele dresscodes, zoals gala (Black Tie/White Tie), Morning Jacket, en bijvoorbeeld tijdens bruiloften. Wanneer je een statement wilt maken, en extra goed voor de dag wilt komen, zijn manchetknopen de perfecte aanvulling op iedere outfit. Hoewel de manchetknoop vanaf de jaren zestig minder gangbaar werd, kun je bij iedere gelegenheid manchetknopen dragen.
Waarvoor is het extra knoopsgat in de bovenkant van een manchet?
Een dubbele manchet heeft vier knoopsgaten; twee rijen van twee, boven elkaar. Wanneer je de manchet omslaat, vouw je de onderste knoopsgaten precies over de bovenste. Het extra knoopsgat in de bovenkant van een manchet dient dus om de manchet vast te kunnen zetten na het omslaan.
Hoe draag je manchetknopen, in het kort
- Je draagt manchetknopen altijd met een dubbele manchet (‘Franse manchet’).
- Je gebruikt de manchetknopen om de mouw vast te zetten.
- Je slaat de dubbele manchet eerst om.
- Je legt de punten van de manchet tegen elkaar.
- De vier knoopsgaten liggen nu over elkaar heen.
- Je zet de manchet vast met de manchetknoop.
- De dubbele manchet is van oudsher bedoeld om de mouw te beschermen.
- Je draagt manchetknopen bij zeer formele dresscodes.
- Je kunt manchetknopen dragen bij iedere gelegenheid.
- Manchetknopen geven een extra deftige uitstraling aan je kostuum.