Hoe draag je een corsage?
Een traditionele corsage bestaat uit verschillende bloemen voor de vrouw, met bloemen uit het bruidsboeket in geval van een bruiloft. De man draagt een iets grotere corsage met één soort bloem. Een corsage wordt gedragen bij plechtige en officiële gebeurtenissen.
Maar hoe werkt het nu precies? Waar kan je op letten? De volgende informatie geeft een goede en duidelijk overzicht over de do’s en don’ts rondom het dragen van een corsage.
Hoe hoor je een corsage te dragen?
- De man draagt het corsage in het knoopsgat op de linkerrevers ter hoogte van het hart
- Stem de kleur van de corsage af op de kleur van het kostuum
- Je kan de corsage bevestigen met een speld of corsagemagneet
- Draag de corsage met het steeltje naar beneden
- Bevestig de corsage zo hoog mogelijk op het steeltje
- De vrouw draagt de corsage links onder het sleutelbeen, in het haar, of op de handschoen
Draagplek - Officieel draagt een vrouw de corsage links onder het sleutelbeen en de man op de linkerrevers (in het knoopsgat) van het pak (ter hoogte van het hart). Bij een moderne en informelere draagwijze dragen zowel de vrouw als de man de corsage aan de linkerzijde met het steeltje naar beneden. Daarnaast kan de vrouw de corsage ook aan de handschoen, met een bandje aan de pols of in het haar dragen.
Kleur - De man kan de bloem in de corsage afstemmen op de kleur van het pak, dit heeft de voorkeur. Bij de man wordt de corsage zo hoog mogelijk op het steeltje bevestigd, zodat de bloem niet gaat hangen.
Bevestiging - De bloemen worden samengebonden door een ijzerdraad, omwikkeld met groen tape. De corsage wordt vaak vastgemaakt met een speld aan de kleding, echter zie je tegenwoordig ook corsagemagneten, zodat de kleding wordt beschermd.
In geval van een bruiloft deelt de ceremoniemeester de corsages uit, bij een gala dient de man de corsage voor de vrouw te verzorgen. Het is dan belangrijk op te pikken wat voor jurk de vrouw tijdens het gala zal dragen. De kleursamenstelling van de corsage dient dan namelijk goed te combineren met de jurk. De corsage wordt op een bruiloft door het bruidspaar en de gasten die dicht bij het bruidspaar staan, zoals de ceremoniemeester, getuigen, en de familie van het bruidspaar gedragen.
Corsages kunnen worden besteld bij een bloemist, echter lenen corsages zich er ook goed voor om zelf te maken. Dit scheelt in de kosten en is vaak een leuke voorbereiding in aanloop naar de feestelijke gelegenheid toe. Er kan worden nagedacht over de kleur samenstelling en het soort materiaal. Daarnaast is het belangrijk dat, indien er wordt gekozen met bloemen te werken, deze langer houdbaar zullen zijn, zodat deze niet vroegtijdig omvallen of bijvoorbeeld erg vlekken op de kleding. Het is raadzaam te informeren bij de bloemist welke bloemen geschikt zijn om te gebruiken in een corsage.
Tijdens plechtige gelegenheden kan je ervoor kiezen een overhemd met manchetknopen te dragen. Manchetknopen geven een stijlvolle en tijdloze uitstraling, en staan werkelijk prachtig met een corsage. Meer weten over het dragen van manchetknopen?
Lees hier ons artikel over hoe u manchetknopen draagt.
Geschiedenis van de corsage
Het gebruik van corsages stamt al uit de 17e eeuw, waar mannen dagelijks bloemen op de kleding droegen. Sinds de 18e eeuw wordt het officieel als versiersel op de kleding gedragen. Tegenwoordig wordt een corsage gedragen bij plechtige en vaak officiële gebeurtenissen. Dit kan een bruiloft, gala, uitreiking of dit kunnen speciale feestdagen zijn. Een corsage geeft een feestelijke touch en een gevoel van saamhorigheid, doordat de gedragen corsages op een feest vaak matchen met de partners en andere gasten.
Hoe bevestig je een corsage?
Een belangrijke vraag is hoe een corsage het beste kan worden bevestigd. De corsage dient stevig te worden vastgezet, zonder dat een bloem gaat hangen en zonder dat de kleding beschadigd raakt.
Corsages kunnen op verschillende manieren worden opgespeld. Dit kan met gebruik van een veiligheidsspeld, zodat de corsage goed stevig vast zit. Vaak worden de spelden meegeleverd, wanneer de corsage wordt besteld bij de bloemist.
Tegenwoordig wordt er echter vaak gebruikt gemaakt van een corsage magneet. Het voordeel is natuurlijk dat er geen spelden worden gebruikt en de kleding onbeschadigd blijft. Daarnaast zijn de corsages op deze wijze snel te bevestigen.
Per corsage zijn er 2 magneten benodigd, de ene wordt vastgemaakt in de corsage en de andere magneet onder de kleding. Enige nadelen zijn dat er gebruik moet worden gemaakt van sterke magneten (zeker bij dikkere kleding), omdat anders het risico bestaat dat de corsage los raakt.
Daarnaast is het gebruik van magneten duurder ten opzichte van een corsage speld.
Kan je zelf een corsage maken en hoe?
Creatieve ceremoniemeesters? Of zelf creatief aangelegd? Zoals gezegd lenen corsages er zich goed voor om deze zelf te maken. Het is immers een klein bloemstukje gemaakt van één of twee bloemen met soms een groen blad.
Op deze manier bespaar je als bruidspaar niet alleen geld, het is origineel en je kan gebruik maken van de bloemen naar eigen smaak.
Een corsage maken is niet ingewikkeld, het is wel belangrijk dit van te voren even te oefenen. Informatie inwinnen bij een bloemist is hiervoor zeker geschikt. Vragen als; welke bloem is geschikt en langer houdbaar om in een corsage te verwerken, worden zo beantwoord.
Als de bloem naar voorkeur is gekozen, kunnen er een aantal groene bladen worden uitgekozen om rondom de bloem te plaatsen. De bloemen kunnen worden verstevigd met ijzerdraad, mocht het gevaar bestaan dat de bloemen om zullen vallen.
Vervolgens wordt dit omwikkeld met ijzerdraad en groen tape, zodat steeltjes en ijzerdraden niet meer zichtbaar zijn en geen vlekken kunnen achterlaten. De corsage kan vervolgens worden geplaatst op de kleding.
Alternatieven voor bloemen
Daarnaast kan er worden gekozen om iets anders te gebruiken dan een corsage met bloemen. Tegenwoordig draagt men soms een veren corsage, gebreide corsages een poppetje of symbool etc. Dit kan de bruiloftsgast bijvoorbeeld aan het einde van de dag meenemen als herinnering aan de bruiloft. Waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat het een match blijft met de kleding.
Voor welke gelegenheden is het geschikt?
Een corsage wordt gedragen bij plechtige en vaak officiële gebeurtenissen. Dit kan een bruiloft, gala, uitreikingen of feestdagen zijn. Eigenlijk bij alle gelegenheden waar men wil laten zien dat het een speciale gebeurtenis betreft. Hiervoor kan er worden afgestemd tussen degene die de uitnodiging uitgeeft en de genodigden of het dragen van een corsage gewenst is. Het soort gelegenheid is hierin belangrijk, maar nog belangrijker is het gevoel dat men wil uitdragen. Bij feestelijkheden kan het een mooie aanvulling zijn en wanneer dit wordt gedragen door alle gasten, geeft dit een goede saamhorige sfeer.
Bij niet alle officiële feestelijkheden worden de corsages gedragen zoals deze op de originele wijze worden gedaan. De jurken zijn tegenwoordig strapless, of hebben slechts dunne bandjes. Daarnaast wil men een modernere uitstraling geven aan de corsage.
De corsages dienen dan in ieder geval te matchen tussen de partners en te matchen met de kledingkleur.
Wilt je meer weten over het combineren van het juiste overhemd bij jouw pak?
Lees dan hier ons artikel over welk kleur overhemd goed staat onder welk kleur pak.
Wie draagt het en wie niet? (etiquette)
De vraag die vaak oprijst bij bijvoorbeeld een bruiloft is wie er allemaal een corsage draagt, en wie juist niet. Dit mag je natuurlijk helemaal zelf uitkiezen, gezien je ongetwijfeld alle genodigde gasten belangrijk vindt, zijn er een aantal tips.
Een globale regel is om alle belangrijke en betrokken gasten voor het bruidspaar een corsage te laten dragen. De andere gasten, zoals de avondgasten, weten wie er kan worden gefeliciteerd en wie de naastbetrokkenen van het bruidspaar zijn. Dit kan heel gemakkelijk zijn voor de overige gasten.
Zo draagt vaak de naaste familie (en zeker de ouders van het bruidspaar) een corsage, samen met de ceremoniemeester, getuigen, bruidsmeisjes en eventuele naaste vrienden die heel dicht bij het bruidspaar staan. Vaak zijn dit de gasten die zich voor de bruiloft ook in het huis van het bruidspaar verzamelen en zijn dit de gasten die de gehele dag op de bruiloft aanwezig zijn. De avondgasten dragen over het algemeen geen corsage.
Gerelateerde Vragen
Aan welke kant draag je een corsage? Je draagt een corsage altijd aan de linkerkant. De man draagt de corsage op het revers, ter hoogte van het hart. De vrouw draagt de corsage onder het linkersleutelbeen.