general.skipToContentLink
Stropdassen

Alles over stropdassen

Verschillende manieren van knopen

Stropdassen zijn op veel verschillende manieren te knopen. In 1999 publiceerde de Universiteit van Cambridge een wiskundige studie over het knopen van stropdassen. De wetenschappers Thomas Fink en Yong Mao lieten zien dat je een stropdas op 85 manieren kunt knopen. Hierbij heeft de lengte en dikte van de stof wel invloed; langere stropdassen van een dunnere stof kun je op meer manieren knopen dan korte stropdassen van een dikkere stof.

Hieronder zullen wij de vier meest gebruikte stropdasknopen beschrijven.

Four-in-hand

Allereerst heb je de Four-in-hand knoop. Dit is een van de meest gebruikte knopen. Deze knoop geeft een smalle asymmetrische knoop en kan gedragen worden bij alle soorten overhemdkragen. Bij mannen met een korte nek is deze knoop aan te raden, omdat de knoop smal oploopt en daardoor de nek langer kan lijken.

De Pratt stropdasknoop

De Pratt knoop is uitgevonden door Jerry Pratt en voor het eerst op de Amerikaanse televisie gedragen door Don Shelby. Deze knoop is de officiële stropdasknoop. Het is een strakke brede knoop die gecombineerd kan worden met vrijwel ieder overhemd. Ook zien wij dat deze knoop veel gedragen wordt bij Italiaanse overhemden met een opstaande kraag.

Dubbele Windsor knoop

De dubbele Windsor Knoop wordt gekenmerkt als een driehoekige, brede en dikke knoop. Dit is een zeer eenvoudige knoop om aan te leggen. In tegenstelling tot de Four-in-hand knoop wordt deze knoop juist aanbevolen bij mannen met een langere nek. Doordat de knoop breed en dik is kan het zijn dat de nek korter lijkt. Deze stropdasknoop is vernoemd naar de Hertog van Windsor in de jaren '30.

Halve Windsor knoop

De halve Windsor knoop lijkt op de dubbele Windsor knoop, maar kan beschouwd worden als de meer modieuze versie. In tegenstelling tot de dubbele Windsor knoop is deze minder groot en dik en asymmetrisch. De halve Windsor knoop wordt veel gedragen bij Italiaanse overhemden, maar past ook bij ieder overhemd.

Terug in de tijd

De stropdas vindt zijn herkomst in de 30-jarige oorlog, waar de Kroatische ruiters voor de Franse koning Lodewijk de 13e vochten. Zij droegen felgekleurde zijden doeken om hun nek, om ervoor te zorgen dat het uniform volledig aansloot bij de nek. De Fransen stonden toen al bekend om hun gevoel voor mode. Dit item werd daarom al snel omgetoverd tot een populair accessoire dat zowel functioneel als modieus was.

Soorten dassen

Een das tilt je outfit toch weer even een stapje hoger. Het voegt vaak net wat meer kleur toe waardoor het jouw outfit compleet maakt. Bovendien bedekt een das de knopen van jouw overhemd. Er zijn heel veel verschillende soorten dassen; denk aan kleuren, stoffen en patronen. Na het lezen van deze blog weet jij hoe jij in al die verschillende mogelijkheden de beste keuze maakt.

Ton sur ton & print

Een ton sur ton combinatie is een elegante manier van combineren waarmee je altijd goed zit. Ton sur ton, vertaald uit het Frans, betekent eigenlijk niets meer dan toon op toon, oftewel kleur bij kleur combineren. Op de onderstaande foto zie je bijvoorbeeld een blauw pak dat gecombineerd is met een das die dezelfde kleur heeft als het pak. Een print is zeker een leuke toevoeging wanneer jouw pak over het algemeen rustig is. Heb je een wat drukker pak? Kies dan voor een egale stropdas om het geheel niet te schreeuwerig te laten ogen.

Gehaakte das

De gehaakte das is slanker en is perfect te combineren met een klassiek pak of juist met een mooie smart casual outfit. Deze das oogt wat minder zakelijk en is daarom bijvoorbeeld ideaal voor een bohemien bruiloft. Kortom, de gehaakte das is fashionable, casual en geschikt voor verschillende gelegenheden.

HemdVoorHem kleding voor iedere man