Wit moet wit blijven

Wit is besmettelijk

Er is niets ergers dan een wit overhemd of T-shirt dat er grauw uit ziet of waar nog vlekjes in zitten. Wit is een zeer besmettelijke kleur en mooi wit betekent letterlijk stralen. Om het witte shirts wit te laten zijn, is meer nodig dan even wassen. Hieronder 6 tips die helpen om een stralend wit overhemd te kunnen dragen.

Grijzig, grauw

Alles begint bij de kwaliteit. Hoe goedkoper, des te groter de kans dat het wit er al snel uit zal gaan en er een soort grijze sluier over het shirt gedrapeerd is. Dat kan ook te maken hebben met het gebruik van het verkeerde wasprogramma of verkeerd wasmiddel. Kijk daarom altijd goed in de wasinstructie op welke wijze het gewassen moet worden. Tip 1 is om bij de aankoop van een wit overhemd op de kwaliteit te letten. Tip 2 om de wasinstructie te volgen.

Vlekjes

Wit is lastig, want op ieder moment kan er iets gebeuren waardoor er een vlek ontstaat. Dat kan een klein spatje koffie zijn of een flinke vlek tomatensaus van de spaghetti Bolognaise. Zoiets kunt u niet voorkomen, maar wat u wel kunt doen is snel reageren. Zodra het gebeurt is direct de vlek met een schone doek deppen. Het best is om een witte doek te gebruiken, die niet te nat te maken en een drup afwasmiddel op het water te spuiten. Dep zacht en wrijf voorzichtig. Ook al gaat de vlek niet weg, hij kan zich niet in de vezels hechten. Zo gaat de vlek met wat extra aandacht bij het wassen er helemaal uit. Tip 3: gebruik een schone, witte doek en een druppel afwasmiddel om de vlek direct aan te pakken.

Wasmachine

Een wit overhemd, witte T-shirt en broeken moeten separaat gewassen worden. Gebruik daarvoor het wasmiddel voor witte was. Let op de temperatuur, want iets wordt misschien op een lagere temperatuur ook schoon, maar wit? Ga voor 60 graden, mits het product dat hebben mag. Kijk op het labeltje in het product. Vaak staat op een wasmiddel dat het ook bij lagere temperaturen prima werkt, maar om wit wit te laten, is een beetje warmte geen overbodige luxe. Tip 4: gebruik wasmiddel voor witte was en neem een hogere temperatuur (als dat kan).

Weken

Iedere avond ziet u op tv producten voorbijkomen om vlekken in kleren aan te pakken. Veel van die middelen bevatten chemische producten. Dat is slecht voor ons milieu en voor uw huid. Het kan anders. Koop zuiveringszout. Dit is verkrijgbaar bij een apotheek en soms bij een Turkse supermarkt. Allen heet het in dat geval bicarbonaat of natriumbicarbonaat. Dit is een puur natuurproduct. Een andere naam is ook baksoda. Gooi een lepeltje zuiveringszout in een emmer met lauwwarm water en laat het hemd een uurtje of twee weken. Dan afgieten en in de wasmachine. Tip 5: gebruik om te weken zuiveringszout.

Kraag en randen

Tot slot de vuilvangers. De binnenkant van de kraag en de randen van de manchetten. Wrijf deze bij iedere wasbeurt in met ossengalzeep. Laat de zeep een kwartier intrekken en dan kan het wit overhemd in de wasmachine. Zo blijven de kraag en de randen schoon. Tip 6: voor de kraag, de manchetranden en kleine vlekjes is ossengalzeep uitstekend geschikt.
HemdVoorHem kleding voor iedere man