general.skipToContentLink general.skipToSearch general.skipToNavigation
HET IS SALE: tot 50% korting

Wist u dat? Herenmode

Bijzondere weetjes over herenmode

Goed, de man besteed eindelijk weer aandacht aan zijn uiterlijk. Gelukkig overdrijven we het niet. Een simpele, mannelijke, maar verzorgde look volstaat. We hoeven niets aanstellerigs te doen om een compliment te krijgen over ons uiterlijk. Maar we hoeven ook niet langer te doen alsof het ons niet interesseert. We bevinden ons zogezegd op een mooie balans. Interessant genoeg is dat niet altijd het geval geweest. De herenmode heeft bijzondere projecten gekend, en in deze blog verkennen we er een paar.

Roze was origineel een mannenkleur

Vroeger werd roze gezien als een rood-tint, en mannen droegen de kleur vol zelfvertrouwen. In het begin van de achttiende eeuw droegen de machtigste mannen roze, zijden pakken met geborduurde bloemen erop. Dit veranderde toen de kledingfabrikanten in de jaren ’60 specifieke babykleren op de markt brachten voor jongens en meisjes. Vanaf dat moment werd roze met het vrouwelijke geassocieerd.

Door het kostuum lijkt u intelligenter

Het kostuum bedekt bijna al uw huid: enkel het gezicht en de handen zijn zichtbaar. Dit heeft een psychologisch effect: hierdoor concentreren mensen zich meer op uw woorden dan uw lichaam. Doordat uw woorden belangrijker worden, krijgen ze meer gewicht. Dit is de reden dat goedgeklede mannen meer worden vertrouwd dan mannen in een korte broek. En daarom lijken mannen in een coltrui slimmer.

Hoge hakken werden eerst door mannen gedragen

De Egyptische aristocratie wordt op muurschilderingen afgebeeld op hoge hakken. Hakken waren ceremoniële kleding, en werden gedragen om - letterlijk - boven het volk uit te stijgen. De Franse nobelen herhaalden deze truc. Zonnekoning Lodewijk de Veertiende was redelijk kort, en probeerde zo een indrukwekkend figuur te slaan.

Vooral mannen droegen make-up

Make-up werd 10.000 jaar geleden voor het eerst gebruikt door krijgers, die hun gezicht camoufleerden, of een indrukwekkendere uitstraling wilden. Make-up was niet bedoeld om je mooi te maken, maar angstaanjagend. Dat veranderde in het oude Egypte, waar farao’s hun ogen opmaakten. In China en Japan droegen mannen nagellak. De Romeinen waren misschien het ijdelst van de antieken. Zij droegen foundation om er gezond uit te zien, en schilderden hun hoofdhuid, zodat hun kaalheid niet opviel. Pas in de 18e eeuw begonnen vrouwen make-up te dragen om zichzelf op te dossen. Deze make-up werd eerst enkel door courtisanes gebruikt, pas later werd het algemeen geaccepteerd.
Vintage kodak fotocamera met leren hoes en bandje
HemdVoorHem kleding voor iedere man
Zonnebril met gouden montuur op reflecterend marmeren oppervlak