Wetgeving staat bezorging van onze bestellingen met drones in de weg

Wegtransport met 30 minuten bezorggarantie niet haalbaar

Het streven naar razendsnelle bezorging is een uitdaging, vooral vanwege het drukke verkeer. We hebben daarom getest of het mogelijk is om bestellingen binnen 30 minuten te bezorgen met de fiets of brommer. Uit onze berekeningen bleek echter dat dit alleen zou lukken als er enorm veel magazijnen geopend worden, zelfs binnen één stad. Om een goede collectie aan te kunnen bieden en tegelijkertijd alle maten beschikbaar te houden, zou de totale voorraad verspreid over al deze magazijnen immens zijn. Dit zou leiden tot een hoog kapitaalbeslag en een beperkte doorloopsnelheid per locatie, wat het overhemd onbetaalbaar zou maken.

Vervoer door de lucht

Om dit probleem te omzeilen, zijn we – net als webwinkelgigant Amazon – gaan experimenteren met het verzenden van bestellingen via drones. Deze onbemande mini-helikopters zijn precies groot genoeg om pakketten door de lucht te vervoeren, en omdat er geen files zijn in de lucht, kunnen ze sneller en efficiënter bezorgen. Het enige nadeel is dat een drone wat lastig aanbelt bij de voordeur! Voorlopig beperken we deze experimenten tot onze eigen collectie overhemden, stropdassen, sokken en ondergoed. Maar als het netwerk eenmaal is opgebouwd, kunnen ook andere webshops zich bij ons aansluiten.

Luchtvaartwet staat bezorging in de weg

Helaas is bezorging door de lucht met drones op basis van de huidige wetgeving niet haalbaar. De wet beperkt het gebruik van het luchtruim zodanig, dat ons plan nu niet binnen de wettelijke kaders uitvoerbaar is. We hopen dat de overheid haar regels aanpast om deze innovatieve vorm van bezorging mogelijk te maken. Op dit moment overwegen we politieke middelen, zoals een burgerinitiatief, om de wetgever te laten inzien hoe de huidige regels bijdragen aan het dichtslibben van onze wegen en om ruimte te maken voor nieuwe, efficiëntere bezorgmethoden.

HemdVoorHem kleding voor iedere man