Wat is de dresscode Black Tie?

We worden in ons leven niet vaak uitgenodigd voor Black Tie evenementen, en het nadeel daarvan is dat het gemakkelijk onthouden is wat ‘Black Tie’ eigenlijk inhoud. Natuurlijk — een smoking, maar verder? En en smoking dragen we zo weinig, dat het extra moeilijk is om er fantastisch uit te zien wanneer je er dan eindelijk een aantrekt. 

Hoe draag je een smoking?

Black Tie is een van de meest formele dresscodes. Heren dragen een zwarte smoking en een vlinderdas. Black Tie bestaat uit zes onderdelen: een smoking, een smoking-overhemd met vadermoordenaarkraag, manchetknopen, een witte, zijden pochet en zwartgelakte Oxfords. Optioneel zijn zwarte of witte bretels van moiré en een buikriem (‘cummerbund’ in het Engels). Traditioneel draagt u een smoking zonder riem, maar altijd met bretels. De meeste smokingpantalons hebben dan ook geen riemlussen. Als uw pantalon wel lussen heeft, draag je er het best een riem bij. Zorg dat dit een onopvallende en nette, zwarte riem is.

Het belang van details

De kunst van de smoking zit hem in de eenvoud. Een smoking moet simpel gehouden worden; om indruk te maken moet je juist de details perfectioneren. Kies voor het pochet een zijden kwaliteitsstof. Gebruik manchetknopen van goede kwaliteit, bij voorkeur iets van edelmetaal of parelmoer. De meest traditionele keuze is zilver met ingelegde onyx. Het smokingoverhemd zou een gestijfde front moeten hebben, waarop omgevouwen, verticale lijnen te zijn zijn. Je kan een overhemd met een gewone kraag dragen, al is de klassieke vadermoordenaarkraag (of ‘wingtip’ in het Engels) de beste optie. Een vadermoordenaarkraag is een opstaande, gestijfde boord met omgevouwen puntjes. De kraag ontleent zijn bijnaam aan het feit dat sommige mannen de boord zo erg stijfden dat zij stikten. De cummerbund of het gilet is zwart en moet laag uitgesneden zijn (tot iets boven uw navel). Hierdoor lijk je langer en slanker. Je schoenen zijn bij voorkeur glad, zonder breeklijn over de neus, en zonder decoratieve gaatjes. En zoals altijd: zorg dat de pasvorm klopt; gebruik accessoire van hoge kwaliteit; en hou het eenvoudig en elegant.
HemdVoorHem kleding voor iedere man