Wat is de beste keuze voor heren schoenen?

Zwarte of bruine schoenen?

Iedere man moet ze hebben: mooie leren schoenen, in een nette kleur zoals bruin of zwart. Bij een mooi overhemd hoort nu eenmaal een goed paar leren schoenen. Maar wat is de beste keuze voor een herenschoen, wanneer je op zoek bent naar een schoen die aansluit bij je hele garderobe? Welke kleur moet je nu kiezen? Er raast een eeuwige discussie over de perfecte kleur van herenschoenen. Het gaat daarbij natuurlijk tussen de twee absolute favorieten: zwart en bruin.

Hoe formeel moet de schoen zijn?

Hoe lichter de kleur van de schoen, hoe informeler ze ogen. Zwart is per definitie de meest formele schoenkleur (net zoals in alle herenkleding). Een cognac-bruine schoen is behoorlijk informeel. Donkerbruin is redelijk formeel, maar kan niet gedragen worden onder een smoking.

Onderhoud heren schoenen

Zwarte schoenen zijn verreweg het gemakkelijkst te onderhouden. Je kan hierbij iedere zwarte schoensmeer gebruiken en hoeft geen speciale middelen te kopen. Slijtage is ook het minst zichtbaar op zwarte schoenen. Wanneer je bruine schoenen gaat poetsen, moet je controleren of de tint van de schoensmeer klopt bij de kleur van de schoen, anders zijn jouw kastanjebruine stappers dadelijk ineens donkerbruin. Het is bij bruine schoenen dan ook aan te raden de schoensmeer direct bij de schoenmaker te kopen.

Veelzijdigheid en mogelijkheden voor combinaties

Bruine schoenen zijn veelzijdiger dan zwarte schoenen. Door hun natuurlijke, warmere kleur kan bruin gecombineerd worden met meer verschillende stijlen dan zwart. Zwart maakt zelfs een informele outfit direct vrij formeel. Daarom werkt een spijkerbroek met zwarte schoenen niet. De twee staan te ver uit elkaar op het stijlspectrum. Welke kleur schoenen beter combineert, hangt volledig af van jouw garderobe. De kleuren in jouw garderobe zouden bepalend moeten zijn voor de keuze van de schoenen. Heb je veel warme kleuren in jouw kast hangen — bijvoorbeeld blauw, bruin en groen? Dan zijn bruine schoenen verreweg de beste optie. Heb je veel koude kleuren in jouw kast — zoals grijs en zwart? Dan wil je absoluut zwarte schoenen.

HemdVoorHem kleding voor iedere man