Voorkom zweetvlekken in jouw overhemd

Zweetvlekken in een overhemd voorkomen

Bij hoge temperaturen is er maar één passend kledingstuk voor de man: het witte overhemd. Wit reflecteert de zon, waardoor het koeler is dan donkere shirts. Maar de combinatie van een volle zon en een wit overhemd heeft één nadeel: zweetplekken. Want als je flink begint te zweten door de hitte, laat een wit shirt niets aan de verbeelding over. Je ziet vlekken direct, en in sommige gevallen droogt zweet op als een lelijke, gele vlek. Niet erg appetijtelijk op jouw witte overhemd. Maar geen nood, het shirt is niet verloren.

Zweetvlekken oplossen

Laten we bij het begin beginnen. Jouw favoriete shirt heeft gele vlekken onder de oksels. Hoe zorg je ervoor dat die er weer uitkomen? De gemakkelijkste en goedkoopste manier om zweetplekken te verwijderen is azijn. Azijn is een wondermiddel. Je kan het gebruiken om kleuren te fixeren (vooral nodig bij blauwe kleding, nooit bij een wit overhemd natuurlijk), oud leer op te frissen, en ook om vlekken te verwijderen. Meng azijn met water en laat het shirt er een half uur in weken. Daarna was je het overhemd volgens de voorschriften (niet te warm!), en het shirt is weer hagelwit. Bij hardnekkige vlekken kan je azijn inwrijven in de vlek. Je kan ook Biotex gebruiken. Meng dan Biotex met water en wrijf het in de vlek. Of laat het shirt in een emmer weken. In noodgevallen kan je een beetje bleekmiddel bij de was doen. Zorg dat je dan enkel witte was hebt, en spoel de wasmachine na voordat je weer een donkere was draait.

Zweetvlekken voorkomen

Maar voorkomen is beter dan genezen. De gele vlekken ontstaan door de menging van transpiratie met het aluminium in deodorant. Je kan ervoor kiezen een aluminiumvrije deodorant te gebruiken. Gebruik vooral ook niet te veel. Minder deodorant leidt direct tot minder vlekken. Je kan ook een roller gebruiken, of helemaal geen deodorant. Na een tijdje zonder deodorant verdwijnen geurtjes onder jouw oksels van nature, waardoor je het helemaal niet nodig hebt. Je kan ook een ondershirt dragen om de transpiratie op te vangen. Zo blijven jouw overhemden langer fris. Natuurlijke stoffen ademen beter dan synthetische en verminderen transpiratie. Wil je sowieso graag minder zweten? Drink dan minder koffie en alcohol, en verbeter jouw conditie. Dan is jouw hartslag lager, waardoor je het minder snel warm zult hebben.

HemdVoorHem kleding voor iedere man