Vlinderdassen dragen

De vlinderdas: terug van weggeweest

Er is een herenaccessoires dat symbool staat voor het mannelijke en het vrouwelijke in de herenmode. Dat is de vlinderdas. Dit accessoire, zowel gehaat als geliefd onder mannen, werd lange tijd uitsluitend gedragen door acrobaten en James Bond. Het is daarmee tegelijk de meest formele accessoire en de meest preppy. Niet gek dat we er decennialang met gemengde gevoelens naar keken. Maar het lijkt erop alsof de man een besluit heeft genomen: de vlinderdas is terug van weggeweest.


Geschiedenis: bedoeld om het overhemd dicht te knopen

Oorspronkelijk was de vlinderdas een simpele, functionele strik om het overhemd dicht te knopen. De strik werd door Kroatische huurlingen aan het Franse hof geïntroduceerd rond 1620. De Franse aristocraten namen dit functionele ontwerp over en begonnen massaal hun overhemden dicht te knopen met de vlinderstrik. In eerst instantie enkel in het wit, vanaf de 18e eeuw kwamen er steeds meer kleuren op de markt. De zwarte strik die we doorgaans op gala’s dragen, werd in 1886 geïntroduceerd door Pierre Lorillard V.


Comeback: 2006

Vanaf 2006 is de herenmode bezig aan een opmars, waarbij de oude standaarden in ere worden hersteld, en de man zich weer over zijn uiterlijk mag bekommeren. Dit betekent tegelijk dat de klassieke kostuumlook weer populair werd, en dat de preppy-stijl weer terugkeert. Mannen gaan zich weer meer tijdloos kleden dan trendy. Tijdens deze algehele herenstijl-comeback zien we een terugkeer naar de stijl tussen de Oorlogen. In deze periode werd de vlinderdas ook gedragen tijdens informele gelegenheden. Soms door dandy’s, als statement, om zich af te zetten.

De vlinderdas, zoals gezegd, roept gemengde gevoelens op, precies omdat deze symbool staat voor zowel een tijdloze, als posh uitstraling. Maar de vlinderdas hoeft helemaal niet bekakt te wezen. Het kan gedragen worden zoals de stropdas, als simpele en functionele accessoire. Zolang je een kleine strik draagt, in een simpele basiskleur. Het wordt pas bekakt wanneer de strik feloranje is, te groot is, en polkadots heeft. Als je een vlinderdas draagt, zorg er dan voor dat je een wijde boord draagt. Zo heeft de vlinderdas de ruimte.

De vlinderdas is werkelijk een van de meest interessante mannenaccessoires. Zowel bekakt als tijdloos, een statement als etiquette. Subtiel gedragen het meest formele detail op een galakostuum, overdreven gedragen een daad van verzet. De vlinderstrik is daarmee de Jeckyll and Hyde van herenstijl.
HemdVoorHem kleding voor iedere man