Tips om jouw persoonlijke stijl te ontwikkelen

Tips om je persoonlijke stijl te ontwikkelen

Sommige mannen hebben het, en anderen niet: stijl. Maar wat is dit abstracte ding, dat door zovelen geliefd is, maar door zo weinig wordt uitgedragen? Als we zeggen dat iemand stijl heeft, bedoelen we eigenlijk dat iemand stijlvol is, of ‘vol stijl’. Iedereen heeft namelijk een stijl. Het verschil tussen een man in een hoodie en een man in een overhemd, is dat de een zijn stijl niet gecultiveerd heeft. De ander wel. Maar hoe ontwikkel je jouw eigen stijl, zo, dat die bij jou past? We verkennen hier drie bouwstenen voor jouw stijl.

Fysieke eigenschappen

Het vertrekpunt voor jouw stijl zijn altijd jouw fysieke eigenschappen. Kleding, en specifiek een kostuum, is heel geschikt om jouw postuur te verbeteren. Je kunt bepaalde fysieke eigenschappen gemakkelijk overdrijven of minimaliseren. Ben je kort, en wil je graag zo lang mogelijk lijken? Dan kies je voor lichtere kleuren en verticale lijnen. Wil je jouw middel wat afzwakken? Dan kies je een iets wijdere pasvorm en donkere kleuren (bij voorkeur zwart). Lang, en wil je dat niet teveel benadrukken? Een patroon, donkere kleuren en lage revers. Begin dus bij jouw fysiek, en bepaal daarvoor de basis voor de pasvorm, kleur, en materiaal van het kostuum.

Klimaat

De tweede bouwsteen is het klimaat waar je je in begeeft. Daarmee bedoelen we zowel het weer, als jouw beroep en levensstijl. Je woont waarschijnlijk in Nederland. De temperaturen zijn hier gematigd, en je kunt dus prima iets zwaardere stoffen dragen. Linnen is niet nodig (misschien voor een zomerkostuum); zware tweed ook niet. Hetzelfde geldt voor de stof van jouw overhemden. In een warm klimaat zijn lichtere kleuren meestal een goed idee. De tweede afweging over jouw omgeving is jouw beroep en levensstijl. Ben je sportief, en wil je veel bewegingsruimte in jouw armen? Kies colberts met hogere mouwinzet. Ben je een bankier? Kies zakelijke kleuren en onopvallende details. Ben je een zelfstandig grafisch ontwerper? Dan is alles toegestaan.

Jouw smaak

De derde bouwsteen bestaat uit jouw eigen wensen. Welke indruk wil je op anderen maken? Een creatieveling kleedt zich anders dan een intellectueel. Wil je een autoritaire indruk maken? Kies dan voor overhemden met een krachtige boord, en die een sterk contrast met jouw kostuum maken (wit, bij voorkeur). Wil je graag een pochet dragen? Of manchetknopen? Houd je van warme kleuren, of moet jouw outfit zo koel mogelijk lijken? Het is aan jou.
HemdVoorHem kleding voor iedere man