The basics: de boord

Welke boord moet ik kiezen

Een veelgestelde vraag is ‘Welke boord moet ik kiezen?’ Dit is afhankelijk van een aantal dingen, namelijk: het wel of niet dragen van een stropdas of strik, de vorm van je gezicht, de lengte van je nek en je persoonlijke voorkeur. Bij een breed gezicht met een kortere nek adviseren wij een lagere boord met korte punten. Bij een wat smaller gezicht met een langere nek is een hoge staander en weggesneden punten vaak goed passend. Wanneer je graag een stropdas draagt, is een weggesneden boord het mooiste. Een overhemd met hoge staander kan ook goed zonder das of strik gedragen worden voor een meer casual uitstraling.

Button Down

Bij deze boord zitten in de punten van de kraag knoopsgaten die vastgezet kunnen worden aan de knoopjes op het overhemd. De button down overhemden staan goed bij mannen met een smal slank hoofd. Button down overhemden doen het gezicht breder en de ogen groter lijken. Tevens staan de button down overhemden goed bij mannen met een lange nek. Een button under is een variant op de button down waarbij de knoopjes bij de boord niet zichtbaar zijn.

Klassieke boord

De klassieke boord is een kraag waarbij de punten naar beneden hangen. De klassieke boord is de meest voorkomende boord en wordt vaak gedragen bij een casual outfit. Het voordeel van deze boord is dat de kraag zowel geschikt is voor een casual look zonder stropdas als een nette outfit mét stropdas. Met de klassieke boord zit je dus altijd goed.

Haifisch

Dit is een soort boord die vrijwel alleen gedragen wordt in combinatie met een stropdas. Bij de Haifisch boord zitten de punten ook wat verder uit elkaar dan bij de traditionele boord. Daarnaast loopt de kraag naar de punten toe rond en zijn de punten naar buiten afgesneden. Draag een stropdas van een dikkere stof voor het mooiste effect.

Kent

De uiteinden van de kraagpunten maken de omgekeerde V. Hierdoor maakt de kent boord optisch de kin breder. Daardoor staan de kentboord overhemden ontzettend goed bij lange (slanke) mannen of bij mannen met een dun gezicht.

Wing

Een wing hangt als een vleugel boven de boord. De wingtip boord vliegt als het ware met het overhemd mee. Het is de meest formele boordvariant die bestaat. Het wordt alleen gezien bij smokingoverhemden of hele nette kostuums. Perfect voor een blacktie party.
HemdVoorHem kleding voor iedere man