Soorten herenschoenen

Soorten schoenen: bij welke gelegenheid?

Wat schoenen betreft hebben heren het iets gemakkelijker dan vrouwen. Er is keuze, maar deze is overzichtelijk, en duidelijk per gelegenheid afgekaderd. Welke modellen schoen zijn er, en bij welke gelegenheid draag je welke?

Oxford

De Oxford: de meest elegante herenschoen van alle. Deze schoen heeft een simpele vorm en weinig lijnen. Oxfords worden van leer gemaakt. Je herkent ze aan de lage enkel, lage hak, de naad over de neus (meestal), en het gesloten vetersysteem. Een gesloten vetersysteem betekent dat de leren flappen waar de veter doorheen gaat elkaar raakt en zo de veter eronder wegwerkt. Oxfords zijn de schoen van keuze bij formele tot zeer formele gelegenheden en kunnen, mits zwart-gelakt, ook gedragen worden onder een smoking.

Derby

De Derby is een iets sportievere herenschoen. De Derby wordt van leer gemaakt. Hij lijkt in alle opzichten op de Oxford, maar heeft een open vetersysteem. De leren flappen raken elkaar niet, waardoor de veters eronder zichtbaar worden. Dit geeft de Derby een iets meer speelse uitstraling. Je draagt de Derby niet onder een smoking, maar je kan ze zeker dragen met een kostuum.

Loafers

Loafers zijn meer casual herenschoenen. Het zijn instapschoenen zonder veters en hebben vaak een kwastje op de voorkant ter decoratie. Ook deze schoenen worden van leer gemaakt, bij voorkeur van Italiaans kalfsleer. De enkel is vrij, en zelfs een deel van de bovenkant van de voet is zichtbaar. Loafers hebben een lage hiel. Omdat ze niet worden geveterd, zitten deze schoenen zeer comfortabel en zijn ze zeer geschikt voor vrije dagen. Je kan loafers dragen onder casual kostuums, van lichter materiaal en lichtere kleuren.

Monk straps

Monk straps zijn nette schoenen met een riempje in plaats van veters. Er bestaan enkele monk straps en dubbele monk straps (deze hebben twee riempjes). Deze schoenen hebben dus geen vetersysteem. Door de gesp van het riempje zijn deze schoenen iets decoratiever en minder formeel dan bijvoorbeeld de Oxford. Monk straps kunnen onder een kostuum, maar niet bij heel formele gelegenheden.
HemdVoorHem kleding voor iedere man