Stropdas dragen

Regels voor het dragen van een stropdas

De basis

De stropdas is één van de basiselementen van een stijlvolle, moderne mannenoutfit en het is dan ook belangrijk om deze op de juiste manier te dragen. Eerst en vooral is er oneindig veel keuze tussen verschillende stropdassen; aan variatie ontbreekt het in elk geval dus niet. Toch kan het gebeuren dat je een verkeerde combinatie kiest waardoor de uitstraling van  je gehele outfit lijdt onder de stropdas. Om dit te vermijden is het een slimme zet  je zo goed mogelijk te informeren over hoe je het best een stropdas draagt en wanneer. Een overzicht geeft  je meer duidelijkheid!

Stropdas-etiquette

Naar welke gelegenheid je de das ook draagt, er zijn wat basisregels om in het achterhoofd te houden.
  • De das mag niet verder zakken dan het kruis en beter nog tot rond de riem.
  • Het dunne gedeelte van de das moet volledig onzichtbaar zijn.
  • Vermijdt combinaties met patronen of kledingstukken die een patroon hebben.
  • Dassen met comic figuurtjes kunnen helemaal niet!

Natuurlijk hangt of je de bovenstaande regels volgt volledig af van de gelegenheid, je persoonlijke wensen en stijl en nog andere factoren. Als  je deze tips volgt is het risico op blunderen echter minimaal!

Een das dragen op een bruiloft

Belangrijk tips als  je een das draagt op een bruiloft:
  • Was eerst  je handen voor  je de das knoopt.
  • Als  je een das draagt, draag dan ook een pak!
  • Maak op een bruiloft geen gebruik van een dasspeld.

De kleur van de stropdas

Op welke gelegenheid je de das ook draagt, de juiste kleur kiezen is van groot belang om een mooi geheel te vormen met de rest van de outfit. Een overzicht van welke kleuren het meest geschikt zijn voor welke gelegenheden:
  • Een zwarte das past goed bij begrafenissen en andere formele gebeurtenissen.
  • Met een rode das val je meer op.
  • Blauw is een erg betrouwbare kleur die bij bijna elke gelegenheid gebruikt kan worden.

Een das dragen op het werk of niet?

Als  je een man bent die ook op het werk een zekere stijl wil uitstralen, dan is een das zeker en vast een mogelijkheid. Vroeger waren dassen schering en inslag bij werkmensen die een kantoorjob hadden maar tegenwoordig kiest men vaker voor kledij die niet al te formeel is.

Toch zijn er bepaalde beroepen die nog enige etiquette kunnen gebruiken, waaronder verzekeraar of bankier. In dat geval geeft een stropdas een extra professionele indruk, als kers op de taart van de hele outfit. Als  je echter op zoek bent naar een gewone das voor op kantoor, dan kies je het beste een das met een neutrale uitstraling!
HemdVoorHem kleding voor iedere man