strijken

Overhemd strijken met of zonder vouw

Verschillende manieren om je overhemd te strijken

Wanneer je graag een net overhemd draagt, weet je dat er een noodzakelijk klusje aan vooraf gaat: je moet het overhemd strijken. Daar zijn tal van manieren voor. Waarschijnlijk heb je zelf ook meerdere tactieken ontwikkeld. Maar hoe zorg je nu voor zo'n nette vouw in de mouw? En hoe zorg je dat de mouw helemaal strak is en het hemd kreukloos? In dit artikel leggen we het je uit.

Kreukloos met vouw

Een overhemd strijken vergt wat handigheid. Wanneer je het niet erg vindt om een vouw in de mouw te hebben, kan je het hemd zonder hulpmiddelen strijken. Eerst een aantal beginselen. Lees altijd eerst het label in het hemd. Sommige hemden moet je extra voorzichtig mee zijn. Zorg dat je strijkijzer de juiste temperatuur heeft: linnen mag je heet strijken, katoen iets minder, en wol en zijde moeten lauw gestreken worden. Het is aan te raden je hemd aan de binnenkant te strijken, zodat eventuele verkleuring en beschadiging niet direct te zien is. Het helpt wanneer het overhemd wat vochtig is. Dat kan door een stoomstrijkijzer te gebruiken of het hemd wat te benevelen. Je begint met de boord. Daarna span je de schouderstukken over de plank en doe je de rugpand. Pas dan span je de voorpand over de punt van de strijkplank.

De mouw

Na de voorpanden doe je de mouwen. Nu wordt het ingewikkeld. Je knoopt het overhemd gedeeltelijk dicht en legt de mouw strak aan de zijnaad. Zo krijg je een strakke vouw langs de rand van de mouw. Sommige mensen vinden een vouw niet netjes en willen de mouw graag zonder vouw zien. Hier zijn twee oplossingen voor. De eerste: je kan de mouw op de plek van de vouw nog licht aaien met de strijkbout. Je maakt de vouw dan minder hard. Een meer solide oplossing is wat ouderwetser: je hebt daarvoor een mouwplankje nodig. Dit is een opzetstuk voor de strijkplank waar je de mouw omheen kan slaan. Zo wordt het makkelijker de mouw 'rond' te strijken. Of een vouw nu netter is of niet, daar zijn de meningen over verdeeld. Je zal zelf moeten kiezen. Veel succes!
HemdVoorHem kleding voor iedere man