Herenmode

Ontwikkelingen in herenmode van de afgelopen decennia

De afgelopen decennia is de herenmode weer in zwung geraakt. Steeds meer mannen willen zich goed kleden. Steeds meer mannen willen ook meer voor hun postuur doen, dan het simpelweg beschutten tegen wind en regen in een T-shirt. Er worden weer steeds meer kostuums gedragen, en het overhemd speelt daarin een onvervangbare rol.

Pasvorm is de sleutel 

Hoewel heren van middelbare leeftijd zijn opgegroeid zonder pak of taillering, is sinds begin 2000 de pasvorm belangrijker geworden. Dit hebben we vooral te danken aan de metro seksuele beweging uit die tijd. Zij droegen sterk getailleerde shirts. Dat inspireerde mannen over de hele wereld om weer kleding te dragen met een taille, de juiste boordmaat en mouwlengte. Dankzij deze ontwikkeling is het weer gangbaar geworden om passende kleding te dragen, zelfs als je zwaargebouwd bent. Want een goede pasvorm werkt met je lichaam samen, in plaats van het te verstoppen.

Formeel is het nieuwe alledaagse

Vanaf dezelfde periode is formeel het nieuwe casual. Heren dragen weer overhemden, en zelfs pakken. Ook bij informele gelegenheden. Men wordt steeds minder bang te overdressen, en deze ontwikkeling heeft daar zeker aan bijgedragen. Het pak hangt nu al meer dan tien jaar weer in modewinkels. Het is niet langer een Middeleeuws uniform, dat je enkel draagt op je bruiloft. Het wordt gecombineerd met polo’s en zelfs T-shirts met V-hals. De laatste twee jaar zien we steeds meer een dergelijke mix van formeel en casual. Zo combineren de grote modeketens bijvoorbeeld joggingstof (jersey) broeken met blazers; mannen dragen een pak met daaronder sneakers.

Dankzij deze ontwikkelingen durft de man weer een blazer of een net overhemd te dragen, juist bij alledaagse aangelegenheden. Na een periode van sluimer, waarin de man ‘gewoon iets aantrok’ - en zich op zijn schouder klopte om zijn zelfvertrouwen - leeft de herenmode nu al tientallen jaren op. Daarin is veel meer creatieve vrijheid ontstaan, waardoor gedurfde combinaties mogelijk zijn. Maar de basis is hetzelfde als de klassieke mannenoutfit: goede stoffen, een goede pasvorm, en een hagelwit overhemd. Dat zal waarschijnlijk nooit veranderen.
HemdVoorHem kleding voor iedere man