Stijlvol overhemd

Onbekende stijlweetjes

We dragen onze kleding zonder erbij na te denken, maar er is een rijke geschiedenis die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de moderne herenoutfit. In deze blog lichten we er een aantal uit.

De Franse manchet is niet Frans

De Franse manchet is eigenlijk een Britse uitvinding, ontworpen om gemakkelijk de overtollige stof dubbel te vouwen en vast te zetten. Hierdoor kon de mouw op de juiste lengte worden vastgezet, zodat ook de eenvoudige man een goed passend shirt had.

De button-down boord is uitgevonden door atleten

De button-down boord werd voor het eerst bedacht door polo-spelers in Engeland, die last hadden van hun kraag. Tijdens het spel ging de kraag opstaan, en kwam zo in het gezicht van de sporters terecht. Hun vrouwen naaiden knopen aan om de boord op vast te zetten. Toen shirt fabrikant Brooks Brothers uit Amerika dit zagen, gingen ze de overhemden op grote schaal produceren voor de Amerikaanse markt.

Pochetten dienden vroeger niet ter decoratie

De pochet stamt af van een simpele zakdoek die werd gedragen in de borstzak. Voordat pochetten dus een stijlvolle design-accessoire werd, was het een simpele zakdoek die men om praktische redenen bij zich droeg. Namelijk: om zijn neus in te snuiten.

Mannen en vrouwen dragen hun knopen aan de andere kant

Knopen op mannenkleding sluiten linksom; op vrouwenkleding sluiten de knopen rechtsom. Heb jij je ooit afgevraagd waarom dit het geval is? Er doen meerdere verhalen de ronde: één daarvan is dat mannen met hun rechterhand hun zwaard moesten kunnen trekken. De linkerzijde van de jas moest dus over de rechterzijde vallen. Heldhaftig; maar de echte reden is dat knopen die links sluiten voor rechtshandige mensen het gemakkelijkst dicht zijn te maken. Vrouwen (of dames) werden vroeger aangekleed door bedienden, waardoor de knopen gespiegeld werden: dit maakt het makkelijker voor de bedienden om de knopen te sluiten.

Scheren was levensgevaarlijk

Vroeger was het levensgevaarlijk om te scheren. Mannen die zichzelf sneden konden een infectie oplopen. Omdat infecties nog niet goed behandeld konden worden (antibiotica had zijn intrede nog niet gedaan) is menig man overleden aan een scheerinfectie. Een andere levensbedreigende modetrend was de stijve boord die heren 200 jaar geleden droegen. Deze boorden liepen helemaal door tot aan de kaaklijn, en waren zo nauwsluitend en dusdanig gestijfd dat mannen konden stikken. Deze boord werd gedragen naar de club. Zijn bijnaam? ‘Vadermoordenaar’.
HemdVoorHem kleding voor iedere man