strijken van een overhemd

Minicursus overhemden strijken

Overhemden strijken

Eén van de lastigste klusjes in een huishouden is strijken. En vooral het strijken van overhemden. Je wil natuurlijk een overhemd wat onberispelijk zit en kreukvrij is. De hieronder beschreven kleine cursus overhemden strijken, is niet onverstandig om even door te lezen. Lees onze handige tips.

Temperatuur strijkbout

Op het label in het overhemd staat hoe heet het hemd gestreken mag worden. Behalve natuurlijk wanneer je een strijkvrij overhemd hebt aangeschaft. Op de strijkbout zelf zitten bolletjes die de temperatuur aangeven. Strijken met een stoomstrijkijzer is nog veel beter om het overhemd glad te krijgen. Anders ruim vóórdat je gaat strijken het overhemd bevochtigen.

Volgorde en verkleuring

Heb je een overhemd aangeschaft wat niét strijkvrij is, dan zal het hemd binnenstebuiten moeten worden gekeerd. De hete strijkbout heeft dan in ieder geval geen vat op de kleur. Het strijken van een overhemd gebeurt vanaf de boord. Het boordje moet aan twee zijdes worden gestreken en tenslotte de goede kant op worden gevouwen. Er wordt dan een scherpe vouw gestreken.

Mouwenplankje

Mouwen en manchetten strijken is het moeilijkst om deze glad te krijgen. Een mouwenplankje is ouderwets maar ideaal. Geen mouwenplankje, dan de mouw en manchet glad neerleggen en met de handen er overheen strijken. Met de strijkbout ruim voor de naad stoppen en deze een kwartslag draaien. Hetzelfde doe je met de manchetten. Voorpanden en sluiting strijk je als laatste.

Strijk nóóit over de knoopjes maar ga er met de punt van de bout netjes omheen. De voorpanden kunnen snel achterelkaar gestreken worden en je eindigt met het achterpand. Draai het overhemd weer terug en hang deze op een hangertje met het bovenste knoopje gesloten. Door het hemd op te hangen, voorkom je kreukels.

Strijkvrije overhemden

Je ziet dat overhemden strijken veel tijd in beslag kan nemen. Elke dag een schoon overhemd glad gestreken aantrekken, betekent ook elke dag strijken. Of 6 à 7 per week, in een keer achter elkaar. Een goeie tip is het aanschaffen van strijkvrije overhemden. De overhemden hebben een speciale harsbehandeling ondergaan zodat er nooit gestreken hoeft te worden, mits de hemden na een wasbeurt direct op een hangertje worden uitgehangen. Gemak dient de mens! 100% Strijkvrije katoenen overhemden die ook nog eens comfortabel zitten en een chique uitstraling hebben. Kwaliteitsoverhemden waar je vrijwel geen omkijken naar hebt!
HemdVoorHem kleding voor iedere man