Overhemd maat

Meten is weten welke maat je hebt

Passen is weten welke maat je hebt

Normaal gesproken wordt je in een pashokje gezet en komen mensen aanzetten met allerlei verschillende maten die je moet passen. Oh, deze is veel te groot. Heh, deze is te wijd. Pfft, deze mouwen zijn te kort. Aahg, dit is net een navelshirtje. Maar er zijn veel makkelijkere manieren om achter je maat te komen. Dit is geen hogere wiskunde en je hoeft er niet eerst 20 overhemden voor te passen. Het enige dat je nodig hebt is een maattabel en een meetlint. Dan zijn er een paar stappen die je moet volgen. Hierna weet jij jouw maat:
  • De boordmaat bepalen. Deze bepaal je door met je meetlint om je nek te gaan. Als je dan kijkt in een spiegel, weet je hoeveel centimeter uw boordmaat moet zijn. Wel moet je rekening houden met het feit dat je nog wel wil kunnen ademen. Dus meet het met een vinger ertussen voor de nodige ademruimte.
  • De borstmaat en taillewijdte bepalen. Net als bij de boordmaat meet je ook bij de borstmaat met je meetlint. Deze meet je net onder je oksels, ook hier kan je het aantal centimeters aflezen. Dan verplaatst je je meetlint een stuk omlaag, ter hoogte van je navel. Als je weet hoeveel centimeter daar de omtrek is, weet je jouw taillewijdte.
  • De mouw- en ruglengte bepalen. Voor de Nederlandse man zijn deze maten erg belangrijk, simpelweg omdat wij langer zijn dan een groot deel van de rest van de wereld. De mouwlengte meet je vanaf bovenop je schouder tot net onder je pols met je meetlint. Zorg wel dat je meetlint recht loopt, anders zijn je mouwen alsnog te lang. Bij de ruglengte kan het verstandig zijn om de hulp van iemand anders in te schakelen. Deze meet je namelijk vanaf het punt waar je nek overgaat in je rug tot op je heuplijn.

Online overhemden bestellen

Natuurlijk hebt je al je maten opgeschreven terwijl je aan het meten was. Met deze maten kan je gemakkelijk kijken bij de maattabellen van verschillende merken. Wel moet je er rekening mee houden dat strijkvrije overhemden van katoen gemaakt zijn, deze krimpen soms een beetje tijdens het wassen. Dus op de rug en armlengte is het verstandig om speling van ongeveer twee centimeter te hebben, op de boord is dit maar één centimeter. Als je dan weet welke maat je hebt van welk merk, kan je ze gemakkelijk online bestellen. Als ze dan aankomen kan je ze gelijk aan. Gewoon gemakkelijk, zonder dat je hebt moeten staan passen.
HemdVoorHem kleding voor iedere man