Boord overhemd

Manieren om de boord omhoog te houden

Draag je het overhemd het liefst zonder stropdas, met de bovenste knoopjes open? Dan ken je het probleem van de hangende boord. Want een open boord staat mooi zolang de boord rechtop staat. Kragen hebben alleen de neiging te gaan hangen, zeker na vaak wassen.

Baleinen

Tegenwoordig hebben de meeste overhemden baleinen of ‘collar-stays’; twee plastic plaatjes die je in de punten van je boord schuift. Dit zorgt ervoor dat de punten strak blijven, maar helpen ook de boord als geheel te verstevigen. Kwaliteitsoverhemden hebben vervangbare baleinen; als ze versleten zijn schuif je er zo nieuwe in. Er zijn baleinen verkrijgbaar in allerlei soorten materialen: koper, parelmoer, en het welbekende plastic. De naam ‘balein’ is afgeleid van de baleinen van een walvis. Dat zijn de lange haren in de mond van de walvis, die deze gebruikt om plankton uit het water te zeven. Vroeger werden deze walvis-baleinen gebruikt om kleding te verstevigen. Niet alleen overhemden bleven zo mooi, maar ook korsetten, hoepelrokken en paraplu’s.

Stijf je boord

De ouderwetse manier om een boord strak te houden: stijven. Traditionele overhemden zijn van 100% katoen, en hebben geen verstevigingsmaterialen. Daarom moest de vorm in de boord worden gestijfd. Het stijven van een boord is niet moeilijk; je kan dat doen tijdens het strijken. Leg het overhemd met de voorkant naar boven op de strijkplank. Spreid de boord en spuit deze in met stijfsel (gewoon in de supermarkt verkrijgbaar). Strijk de boord nu vlak. Draai het overhemd om (achterkant boven), spuit de boord in, en strijk opnieuw. Blijf strijken tot de boord droog is. Vouw de boord daarna in de vorm waarin je het zal dragen en strijk rondom de boord. Stijf niet teveel, dat kan oncomfortabel zitten, en de boord kan er lelijk van gaan kreuken.

Gebruik technologie

Maar de het overhemd is nog lang niet uitontwikkeld. Dat blijkt weer wanneer we horen dat de heren van Million Dollar ‘Collar Placket Stays’ hebben ontwikkeld. Dit zijn plastic strip die je aan de binnenkant van je knooplijsten bevestigt. De boord gaat namelijk hangen doordat de knooplijsten inzakken. Deze strips strijk je op het shirt vast. De versteviging zorgt ervoor dat je boord de hele dag rechtop blijft staan. Goede uitvinding!
HemdVoorHem kleding voor iedere man