Manchetknopen

Manchetknopen dragen om indruk te maken

Een overhemd met dubbele manchet kan net dat beetje extra stijl aan jouw outfit geven. Zeker wanneer de gelegenheid erom vraagt. De basis van manchetknopen snappen helpt je in zulke situaties de juiste keuzes te maken. Daarom zetten we in deze blog de principes van manchetknopen voor je op een rij.

Manchetknopen zijn niet ingewikkeld, maar lijken dat wel. Je moet er een speciaal overhemd voor aanschaffen, nietwaar? De klasse die de dubbele manchet uitstraalt schrikt veel mannen af, waardoor ze niet in de basis duiken. Maar wanneer u de basis eenmaal begrijpt, blijken manchetknopen erg simpel, en is het één van de vele geheimen tot een stijlvolle outfit.

Een paar regels

Manchetknopen kennen een paar regels wanneer je ze draagt naar formele gelegenheden. Bij gala’s zijn manchetknopen een pré. Je kiest dan het best klassieke, simpele knopen, zoals effen zilveren. Gelegenheden met de dresscode white tie vragen altijd om parelmoeren manchetknopen.

Hoe draagt je manchetknopen?

Ten eerste: je hoeft geen overhemd met dubbele manchet te hebben. Hoewel het niet erg conventioneel is, kan je ook manchetknopen dragen met het alledaagse ‘stadsoverhemd’ met converteerbare manchet. Dat is een overhemd met aangezette knopen, plus een extra knoopsgat. Je kan ook een extra knoopsgat maken in je stadsoverhemd. Het mooist echter, is een overhemd met dubbele manchetten. Deze manchet is twee keer zo lang. Je slaat de manchet om, waardoor deze dikker wordt. Je doet dat als volgt: knoop het manchet los. Plaats het manchet plat tegen elkaar, zodat de knoopsgaten op elkaar vallen. Druk de achterkant van de manchetknoop door de gaten. Zet nu de voorkant van de knoop vast op de klem. Zorg bij enkelzijdige manchetknopen dat de knoop aan de buitenkant van de mouw valt.

Soorten manchetknopen

Er zijn twee soorten manchetknopen: dubbelzijdige knopen en enkelzijdige knopen. Dubbelzijdige knopen bestaan uit één stuk, zonder sluiting. Je drukt de manchetknoop door de knoopsgaten, en je bent klaar. De enkelzijdige knopen bestaan uit twee delen: een knoop en een sluiting. Je drukt de sluiting door de knoopsgaten en sluit het klemmetje. Zo simpel is het dragen van manchetknopen. Laat je dus niet afschrikken door hoe goed ze eruit zien; zoals vaak het geval in mode, zijn details het opmerkelijkst, wanneer ze simpel zijn.
HemdVoorHem kleding voor iedere man