Trui voor hem

Kleding en de kunst van het combineren

Hoe je patronen veilig kan combineren

Een van de grootste valkuilen in het samenstellen van een outfit, is het combineren van verschillende patronen, die, laten we zeggen, niet flatteus zijn samen. Wanneer je de verkeerde patronen met elkaar combineert, kan je outfit kitsch of schreeuwerig worden. Het mooi combineren van patronen wordt door veel mannen als één van de moeilijkste dingen gezien. En dat terwijl het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, en de juiste samenstelling je een unieke en elegante look geeft. Met een paar simpele regels kom je tot de meest stijlvolle outfit in ieder gezelschap.

Patronen combineren

Wil je hetzelfde patroon in je kleding combineren? Gebruik enkel dezelfde patronen wanneer er verschil is tussen de patronen. Wil je een overhemd en stropdas met een streep dragen? Neem dan bijvoorbeeld een overhemd met een smalle streep, en een stropdas met een brede streep. Zorg dat er een duidelijk waarneembaar verschil is in de schaal van de patronen. Combineer nooit patronen die precies hetzelfde zijn, want dat creëert optische illusies waar je niet op zit te wachten. Wil je totaal verschillende patronen combineren? Ook dan is proportie een belangrijk aspect. Zorg dat de patronen een andere grootte hebben, zodat ze duidelijk tegen elkaar afsteken.

Let extra op wanneer je twee ruitpatronen wil combineren, dan is de schaal van de patronen extra belangrijk. Zorg voor een sterk verschil in grootte. Zorg er bij voorkeur ook voor dat maar één van de twee patronen een sterk contrast heeft, terwijl het andere patroon minder scherp afsteekt. Zo houd je de rust in je outfit. Combineer niet teveel patronen, maar zorg ervoor dat maximaal twee kledingstukken van je outfit een patroon hebben. Zorg dat één van de kledingstukken rust uitstraalt. Zo komen de patronen van de andere kledingstukken beter tot hun recht, en wordt het geen onverzorgd geheel. Neem bij een krijtstreep pak met smalle streep bijvoorbeeld een effen overhemd, en een stropdas met een brede streep.

Algemene tips

Neem de meest prominente kleur van je kostuum of overhemd, en laat deze kleur terugkomen in het patroon op je das. Denk om de schaal van verschillende patronen, zorg dat duidelijk verschil tussen is. Kies je voor een geruit kostuum met een gestreepte das, wanneer je twijfelt. Deze combinatie gaat altijd goed samen.

Kies je voor een effen overhemd in combinatie met een effen trui. Altijd goed en veel kleurcombinaties zijn mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een wit overhemd gecombineerd met een marine blauwe trui en een spijkerbroek. In de zomer een groen overhemd met een lila trui of vest.
HemdVoorHem kleding voor iedere man