Katoen: de basis voor alles

Alles is van iets gemaakt

Zonder twee keer te denken trekken we, bijna, elke dag kleding aan. Ook gebruiken we een handdoek na het douchen en elke keer dat we onze handen hebben gewassen. Om niet te vergeten, bedden. Want tja, we slapen elke dag in een bed en ook die zijn van iets gemaakt. Dit brengt ons naar de bouwblokken van het grootste gedeelte van onze kledingkast. Want alles moet van iets gemaakt worden. Ook kleding. En hoewel er veel verschil zit in verschillende soorten stoffen, is het meeste uit je kledingkast van dezelfde basis gemaakt. Want de beste kwaliteit kleding bevat meestal wel katoen. Natuurlijk, als je ervoor kiest om een zijde overhemd aan te schaffen, dan kan je er wel vanuit gaan dat het een overhemd van zijde is, en niet van katoen.

Goede katoen betekent goede kwaliteit

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat een goede grondstof zorgt voor een goed eindproduct. En het krijgen van zo een goede grondstof klinkt soms makkelijker dan dat het eigenlijk is. Katoen, zoals sommige van jullie misschien wel weten, wordt namelijk gemaakt van een plant. Deze plant heeft warmte en weinig regen nodig. Dus groeien doet het ook niet overal. Daarnaast kunnen deze planten de grote van een volwassen mens bereiken. Dit is natuurlijk helemaal niet handig als het katoen van de plant gehaald moet worden. Deze planten worden daarom op ongeveer één meter hoogte gehouden. Dan hebben deze plantjes ook nog tijd nodig om te groeien. Want hoe vaak we ook willen dat het leven een spelletje is waar alles binnen een paar minuten is gegroeid, is dat het niet. Dan komt eindelijk het moment waarop deze katoen geoogst kan worden. Deze katoen zit er op de plant uit als kleine bolletjes witte watten.

Strijkvrije katoenen overhemden

Na het groeien, verzorgen en oogsten van een katoenplant, moet er nog iets mee gebeuren. Want we lopen allemaal niet rond in witte katoenballetjes. Nee, deze balletjes worden verwerkt in dikke draden. Dan moet worden besloten wat voor kledingstuk er van die katoen gemaakt moet worden. Dan kan er verder besloten worden over hoe dik de draden moeten zijn en welke kleur ze geverfd moeten worden. Maar er is nog één speciaal proces niet geweest. En dat is het strijkvrij maken van de katoen. Hier worden deze katoendraden behandeld met een speciale wax. Dan moet het katoen natuurlijk gewoven worden in grote lappen. Daarna worden de kledingstukken uitgesneden en in elkaar gezet. En dat, is hoe strijkvrije katoenen overhemden gemaakt worden.
HemdVoorHem kleding voor iedere man