Kamperen in stijl

Kamperen in stijl

We kijken de hele winter uit naar dat moment waarop de zon weer doorbreekt, en de temperaturen stijgen. De lente arriveert en we krijgen lentekriebels. We besteden meer aandacht aan ons uiterlijk en de anticipatie op de zomer stemt ons vrolijk. Dan komen we de recordtemperaturen. En bij dertig graden Celsius beseffen we dat we hier niet op bedacht zijn: we hebben niet de juiste kleding. Dit wordt nog eens versterkt wanneer we onze tent opzetten en over de camping lopen. We weten niet hoe we stijlvol de zomer doorkomen.

De camping-outfit

De camping-outfit kunnen we eigenlijk geen outfit noemen. Dat komt omdat de camping een omgeving is waar we niet op voorbereid zijn. De eisen van een outfit zijn hier een stuk praktischer. De gemiddelde camping-outfit van de Nederlandse man is daarom een samenraapsel; het zijn overblijfsels van lang-verloren studenten-garderobes en sportkleding. Dat is logisch: we shoppen voor de lente, de zomer, de herfst; maar niet voor de camping. Maar het is wel mogelijk, mits we de best-practice voor hoge temperaturen aanhouden. En natuurlijk de bijzondere eisen voor het slapen op een matje in acht nemen.

Kleden op hoge temperaturen

Om te zien hoe we ons het best aankleden in de zomer, moeten we naar culturen kijken die er meester in zijn. Bijvoorbeeld de Italianen. We verwijzen vaak naar de Italiaanse man, omdat hij geoefend is in stijlvol kleden bij zomerse temperaturen. Hun geheim is niet om minder te dragen (zoals de Nederlander op de camping), maar andere stoffen te kiezen. De Italianen maken veel gebruik van lichte wolsoorten en linnen. Beide stoffen zijn erg dun en ademend, maar beschermen tegelijk tegen de zon en muggen. Dit is misschien de belangrijkste les die we van de Italianen kunnen leren. Zodra de zon sterker wordt, is de truc niet minder aan te doen, maar betere stoffen te gebruiken.

Kleden op praktische situaties

Allemaal leuk en aardig, maar op de camping zit je in het gras, lig je in het zwembad, en loop je door het bos. Maar dat veroordeelt je niet tot flip-flops en tanktops. Begin in alles bij de pasvorm: ook campingkleding mag goed zitten. Kies voor een witte, linnen broek in plaats van katoen wanneer je gaat wandelen. Droog net zo snel. Draag leren slippers in plaats van plastic teenslippers. En draag natuurlijk overhemden met opgerolde mouwen, eventueel van lichtere zomerstoffen. Er is een groot aanbod aan mooie zomeroverhemden te krijgen. En een toptip: draag een Panama hoed om schaduw te verschaffen wanneer de zon op zijn hoogst staat.
HemdVoorHem kleding voor iedere man