Hoe voorkom je dat een overhemd krimpt?
Het is algemeen bekend dat kleding - en overhemden specifiek - krimpen tijdens de eerste wasbeurt. Daarom wordt vaak geadviseerd om rekening te houden met deze krimp, en een maatje groter te nemen. In deze blog onderzoeken we of deze conventionele wijsheid nog steeds geldt.
Vroeger krompen overhemden inderdaad behoorlijk in de was. Stof krimpt omdat de vezels van de stof bij grote hitte samentrekken. Tegenwoordig worden veel shirts echter voorbehandeld, om krimpen tegen te gaan. Daar worden verschillende technieken voor gebruikt. Sommige stof wordt voorgewassen door de fabrikant. Dat betekent dat de ergste krimp er al uit is. Andere stof wordt gesanforiseerd. Dat is een speciaal afwerkingsproces, waardoor de krimpneiging van de stof wordt onderdrukt. De meeste moderne overhemden zouden niet meer dan 2% moeten krimpen.
Je voorkomt krimp het best door de wasvoorschriften precies op te volgen. Dat betekent dat je nooit warmer wast dan aangegeven in het label; liever nog iets kouder. De wasdroger is überhaupt niet goed voor stoffen: die zouden we helemaal vermijden. Je overhemden blijven het langst mooi als je ze natuurlijk laat drogen. Je hangt het shirt gewoon op aan een kledinghanger. Een bijkomend voordeel is dat, wanneer je shirts natuurlijk laat drogen, jouw strijkvrije overhemden ook daadwerkelijk strijkvrij zijn.
Gericht krimpen, om het overhemd een betere pasvorm te geven, raden we sterk af. Toegegeven, een kledingstuk expres krimpen is een veelgegeven raad, en zelfs een echte volkswijsheid. Maar het resultaat is er zelden naar. Logisch, want je hebt erg weinig controle over het krimpproces. En je krijgt maar één kans. We raden in plaats daarvan aan dat je met het overhemd naar de kleermaker gaat. De kleermaker kan maar zoveel, en mocht het overhemd echt te groot zijn, dan kan je beter accepteren dat het shirt niet past. Heb je bij ons besteld? Dan heb je tot wel 100 dagen bedenktijd; je kan het ongedragen shirt dus ook gewoon omruilen voor de juiste maat.