Stijve overhemd boord

Hoe stijf is jouw boord?

Een stijve boord maakt een stijve man. Nee, je hebt het je niet ingebeeld. Jouw boord kan zo hard zijn, dat het oncomfortabel is. Maar boorden komen niet in een hardheid. De stijfheid van de boord van een overhemd kan verschillen. Hoe stijf jouw boord is, wordt bepaald door de manier waarop de boord gemaakt is.


Binnenvoering

De binnenvoering van boorden en kragen is eigenlijk altijd dikker dan de rest van het overhemd. De meeste boorden worden daarom gemaakt van een dubbele laag stof. Deze dubbele laag zorgt voor de stijfheid van de boord, en biedt extra bescherming. Deze binnenvoering varieert in dikte. Hoe de binnenvoering wordt vastgezet, bepaalt hoe de boord er na een paar jaar dragen uit zal zien. Er zijn twee manieren waarop binnenvoering wordt bevestigd: verlijmd en onverlijmd.


Verlijmde binnenvoering

Een verlijmde binnenvoering is -je ziet het aankomen- verlijmd. De voering wordt recht op de stof gelijmd. Hierdoor is de boord stijver dan een onverlijmde boord. Een verlijmde boord blijft jarenlang goed zitten, ook wanneer je die los draagt. Je hoeft deze boorden niet te strijken, en ze staan op zichzelf. Na veel wasbeurten kan de lijm in de boord echter lelijk worden, wat de boord verpest. Deze is dan niet meer te herstellen. Deze boorden zitten op veel strijkvrije overhemden.


Onverlijmde boorden

Een onverlijmde voering is dan natuurlijk niet vastgezet aan de boord, waardoor een ruimte overblijft tussen de stof. Dit zorgt ervoor dat deze boorden wat zachter zijn. Ze kunnen daarom na een aantal wasbeurten wat vorm verliezen, en het is belangrijk dat je ze strijkt (en eventueel stijft). Je vindt deze boorden op 100% katoen overhemden van premium merken. Als je de stof tussen je vingers over elkaar kan wrijven, weet je dat je met een onverlijmde boord van doen hebt.

Deze boorden staan niet op zichzelf, en zien er een stuk minder formeel uit als je ze los draagt. Maar wanneer je een stropdas draagt op deze boord, verleent die zijn stevigheid aan de das, zonder dat jr er al te formeel uitziet. Deze boorden zijn daarom de perfecte oplossing om er elegant uit te zien, zonder zelf al te stijf te worden. Boorden en manchetten werden origineel op shirts gezet om de randen te beschermen. De boord zoals we die nu kennen, bestaat nog geen honderd jaar. Daarvoor waren de meeste boorden de meer formele wingtip kraag. Die was natuurlijk nog stijver. Dus wat betreft comfort maken we vooruitgang.
HemdVoorHem kleding voor iedere man