Italiaanse overhemden

Hoe kleed jij je als een Italiaan?

Wanneer we het over Italiaanse kleding hebben, gaat het over de beste handgemaakte kleding, volgens de laatste mode. Italiaanse kleermakers staan wereldwijd bekend als de beste in hun vak. Zij verstaan hun ambacht als geen ander. Maar de goedgeklede Italiaan laat zich veel minder goed vatten. Waardoor vallen Italiaanse mannen zo op? Gebruiken ze trucs; en welke dan? In deze blog onderzoeken we de methodes van de stijlvolle Italiaan.


Het grote plaatje

Italianen letten op details, wordt er gezegd. Maar ze kijken ook naar het grote plaatje. Dat zien we terug in de keuze van materiaal en dessin. Het begint bij het materiaal. Mede door het warme klimaat, maar ook door een verschil in visie, kiezen Italiaanse mannen andere stoffen. Katoen en linnen, welteverstaan. De reden dat deze materialen in de traditionele Westerse garderobe niet veel worden gebruikt, is de wens er ‘strak’ uit te zien. Linnen en katoen kreukt veel meer, wat een ontspannen uitstraling geeft. Maar het is veel minder formeel dan de zware blends die in Engeland en Nederland worden gebruikt. De reden dat Italianen met zo veel bravoure linnen en katoen dragen, is dat ze er niet vlekkeloos uit hoeven te zien, maar gewoon ‘goed’.


De details: pasvorm

Natuurlijk kunnen we niet naar het best geklede volk kijken zonder het over pasvorm te hebben. De Italiaanse man kent zijn kleermaker, al is het soms slechts een aanpassings-kleermaker. Niet iedereen kan zich maatpakken veroorloven; en gelukkig hoeft dat ook niet. Een kleermaker die aanpassingen doet is niet duur, maar wanneer je een relatie met hem of haar opbouwt, kan die het verschil maken tussen leven en dood (wat betreft uiterlijk dan). Broekspijpen of mouwen innemen kost bijna niets, maar de juiste mouwlengte maakt alle verschil in jouw verzorgdheid.


Sprezzatura

Het is tekenend dat de Italianen een speciaal woord kennen dat hun manier van kleden (en leven) beschrijft: sprezzatura betekent ‘iets ogenschijnlijk moeiteloos doen’. Om iets moeiteloos te doen, moet men er vaardig in zijn. Dus ken jouw garderobe, en jouw smaak. Trucs om direct meer sprezzatura uit te stralen (direct uit het hart van Italië):
 
  1. Het omvouwen van de manchet over het pak.
  2. Het losknopen van de manchet van het colbert.
  3. Het dragen van een bijzondere accessoires, zoals armbanden of een portemonnee-ketting.
  4. Een beperkt kleurgebruik (meerdere tinten van één of twee kleuren combineren).
HemdVoorHem kleding voor iedere man