Baleinen in kraag overhemd

Hoe kan ik de baleinen van mijn overhemd vervangen?

Het vervangen van de baleinen van uw overhemd

Moderne overhemden zijn redelijk onderhoudsvrij, maar zelfs een easy care overhemd heeft af en toe wat onderhoud nodig. Naast het wassen en strijken (tenzij je non-iron shirts draagt) van een overhemd, is er een onderdeel dat soms zelfs vervangen moet worden: de balein. In dit artikel leggen we uit wat een balein is en hoe je deze vervangt. Het is helemaal niet moeilijk. Dit moet je weten.

Wat zijn baleinen eigenlijk?

Baleinen zijn plastic strips die de boord van uw overhemd netjes houden. Ze worden in de punten van het overhemd geschoven. Ze zorgen ervoor dat de punten van de boord niet om gaan krullen. Ze zijn vooral prettig in overhemden die je op formele gelegenheden draagt of met een stropdas. De boord van overhemd oogt dan netter en verzorgder. Vroeger werd de balein ook wel van parelmoer gemaakt, maar parelmoer is duur en broos materiaal. Daarom wordt tegenwoordig bijna iedere balein van hard PVC gemaakt. Het woord balein betekent origineel walvis. Vroeger werden de baleinen van de baleinwalvis gebruikt om boorden stijf te houden. Dit zijn de 'haren' in de mond van de walvis, die hij gebruikt om plankton uit het water te zeven. Daarom noemen wij tegenwoordig de plastic strips in onze overhemd zo.

Hoe vervang je de baleinen van jouw overhemd?

De meeste overhemden hebben baleinen. Bij goedkope overhemden zitten de baleinen vaak vastgenaaid in de boord. Deze zijn eigenlijk niet te vervangen. Bij een betere kwaliteit overhemd zitten vaak losse baleinen. Deze moet je eens in de zoveel tijd vervangen. Zo blijven de punten van uw boord strak, en ze houden de kraag stijf. Jouw overhemd blijft op die manier veel langer mooi. Je kan de baleinen gemakkelijk vervangen door de nieuwe balein in te schuiven op de plek van de oude. Wanneer je op het punt staat ze te vervangen, is het belangrijk de juiste vorm balein te kiezen. De vorm komt het liefst exact overeen met de vorm van de punten van de boord. Een balein in de goede vorm gaat langer mee, maar zorgt ook dat de boord er op zijn best uitziet. Het is belangrijk dat de balein goed in de boord past: deze moet de juist breedte en lengte hebben. Bij een goede pasvorm raak je de balein ook minder snel kwijt.
HemdVoorHem kleding voor iedere man