Hoe draag je succesvol een pak zonder stropdas?

Het overhemd zonder stropdas

Een pak dragen zonder stropdas, kan dat? In sommige gevallen kan het zeker. Maar er is een goede manier om stropdas-loos te zijn, en een slechte. De slechte manier kent iedereen. Het is de look waarvan mensen meteen zeggen: ‘waar is zijn stropdas?’. Als je zulke reacties oproept, weet je dat je het pak-zonder-stropdas niet helemaal onder de knie hebt. Zeggen mensen ‘je ziet er goed uit’, ongeacht of je een stropdas draagt? Dan doe je iets goed, en heb je de kunst van het stropdas-weglaten begrepen.
Een pak zonder stropdas ziet er al snel slordig uit. Toch dragen sommige mannen succesvol een pak zonder stropdas. Hoe doen zij dat? Simpel: ze zorgen ervoor dat de outfit er toch stijlvol uitziet. Je moet gewoon wat extra aandacht besteden aan de details. Heb je de details voor elkaar? Dan kan je vanaf dat moment jouw nek bevrijden.

Wanneer moet een stropdas absoluut?

In sommige gevallen is een stropdas gewoon noodzakelijk. We kunnen daar heel kort in zijn: alle professionele en formele evenementen vereisen een stropdas. Sollicitaties, werkafspraken, gala’s en presentaties, bijvoorbeeld. In alle andere gevallen mag je de stropdas thuis laten. Maar: zorg er dan wel voor dat je het volgende hebt getackeld.

Hoe zorgt je dat je er fantastisch uitziet zonder stropdas?

Het begint bij het kostuum zelf. Succes is verzekerd wanneer je het contrast tussen het kostuum en de missende stropdas klein maakt. Draag bijvoorbeeld een informeel pak. Dat kan door een lichtere kleur te kiezen, een smallere revers, of een wat minder formele stof. Wat grotere patronen werken ook goed. Voor het overhemd geldt hetzelfde: kies een minder zakelijke kleur. Creëer contrast tussen de kleur van het overhemd en het kostuum. Kies een meer casual stof, zoals Oxford, of een dessin. Let zoals altijd op dat je kleding met een perfecte pasvorm draagt.

De details

Omdat de boord meer aandacht krijgt, is het belangrijk dat je een mooie boord toont. Kies bijvoorbeeld een grotere boord, of een button down. Strijk de boord vooraf even. Draag de bovenste knoopjes van het overhemd open. Dichte knopen benadrukken de afwezigheid van de stropdas enkel. Om de aandacht verder af te leiden kan je accessoires dragen. Denk hierbij aan een reversspeld, pochet of manchetknopen. Heb je al deze tips meegenomen? Laat je stropdas thuis: niemand zal je iets maken.
HemdVoorHem kleding voor iedere man