Mode voor mannen

Herenmode-mythes ontkracht

Je moet een paar zwarte schoenen bezitten

Zwarte schoenen zijn handig voor gala’s, en … gala’s? Eigenlijk draag je enkel zwarte schoenen op een smoking of onder een zwart pak. Voor iedere andere gelegenheid werken bruine schoenen perfect — sterker: staan bruine schoenen beter. Zwarte schoenen zijn al snel erg formeel, maar bruine schoenen kan je werkelijk bij alles dragen.


Button-down-kragen kunnen niet met een kostuum en stropdas

De sportieve kraag wordt in de VS voortdurend als ‘dress shirt’ gedragen, en er is geen reden waarom we in Europa geen button-down-kragen zouden kunnen dragen bij formele gelegenheden. Het belangrijkste is dat je de kraag vindt die bij jouw bouw past (en die je goed vindt zitten).


Pasvorm is niet hetzelfde als krap

Het is tegenwoordig steeds modieuzer om kleding te dragen die zo krap mogelijk zit. Maar pasvorm is niet gelijk aan nauwheid. Kleding hoeft niet krap te zitten om goed te vallen. Extra extra slim-fit is niet de enige pasvorm. Er zijn ook ruimere pasvormen. Een goede pasvorm gaat over de juiste maten, en het model dat goed bij jouw lichaamsbouw past. Het is dus niet verplicht om extra slim-fit shirts te dragen — zeker niet wanneer je merkt dat een wat wijdere taille veel beter zit.


Je kan een spijkerbroek niet dragen met een stropdas

Er wordt vaak gezegd dat we het icoon van casual (jeans) en het icoon van formeel (stropdas) niet kunnen combineren, maar er is geen reden waarom niet. Zeker wanneer je niet aan een dresscode gebonden bent (en wie is dat tegenwoordig nog?). De kunst van het combineren van deze twee uitersten is simpel: zorg dat de stropdas minder formeel wordt, door bijvoorbeeld een gebreide das te dragen; zorg dat de spijkerbroek formeler wordt, door een goed passende, donkere spijkerbroek te dragen.


Je sokken moeten met jouw broek matchen

Een vuistregel uit vroegere tijden; zeker een veilige tip maar het is inmiddels geen vereiste meer. Tenzij je aan een strikte dresscode moet voldoen, zoals black tie of white tie, kan je met jouw sokken doen wat je wil. Tegenwoordig is de herensok sowieso tot experimentele kunst verheven, en zijn de meest uiteenlopende designs verkrijgbaar. Kies simpelweg een kleur die in bijvoorbeeld jouw stropdas zit, en ga ervoor.
HemdVoorHem kleding voor iedere man