smoking overhemd dragen

Hemd voor smoking

Geschiedenis van het smokingoverhemd

Het smokingoverhemd heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het klassieke hemd. Elk overhemd heeft een boord en een sluiting aan de voorkant, maar de manier waarop deze werden gedragen, is in de loop der tijd veranderd. Tot ongeveer 1940 droegen mensen losse boorden boven hun hemd, waarbij elke dag een schone boord werd gebruikt. In de 21e eeuw draagt vrijwel iedereen overhemden met de boord vastgenaaid aan het hemd. Het overhemd zelf stamt af van het traditionele hemd, ook wel bekend als de boezeroen, dat oorspronkelijk een kledingstuk met lange mouwen en een korte kiel was. Tegenwoordig wordt een overhemd in het Engels vaak een "dress shirt" genoemd, vooral in formele settings zoals bij een smoking.

De boord bij een smokingoverhemd

Het boord van een smokingoverhemd, vaak aangeduid als een "vadermoordenaar", is kenmerkend door zijn specifieke vorm. Alleen de puntige uiteinden van de kraag zijn zichtbaar boven de stropdas of vlinderdas. Daarnaast zijn de knopen aan de voorkant van het hemd vaak verborgen, wat bijdraagt aan de strakke en nette uitstraling die hoort bij het dragen van een smoking. Er zijn verschillende soorten boorden, maar de vadermoordenaar is bijzonder populair voor gebruik onder een smoking vanwege zijn formele en klassieke uitstraling.

Manchetten: enkel of dubbel

Manchetten zorgen ervoor dat de mouwen vastzitten ter hoogte van de polsen. Bij de meeste overhemden worden de mouwen gesloten met een enkele manchet, maar bij speciale gelegenheden wordt vaak een dubbele manchet gedragen. Het dragen van een dubbele manchet, vooral bij een smoking, wordt beschouwd als zeer authentiek en is volgens de etiquette de juiste keuze. Deze dubbele manchetten worden bij elkaar gehouden met manchetknopen of bachelor knots, wat zorgt voor een elegante afwerking van het kledingstuk. Bij een smoking is het dragen van een dubbele manchet dan ook vrijwel altijd de norm, passend bij de formele uitstraling van de outfit.

HemdVoorHem kleding voor iedere man