general.skipToContentLink

Geschiedenis van het kostuum

Zakelijk kostuum en zijn geschiedenis

Als we aan vroeger denken, zien we mannen in pak voor ons, met keurige, presidentiële pochets en hoeden. Soms lijkt het alsof het pak en de man al eeuwenlang bij elkaar horen. Maar eigenlijk is het kostuum, zoals wij dat kennen, nog helemaal niet zo oud. Wat droegen mannen eigenlijk voordat we pakken en overhemden hadden?

Het zakelijk kostuum zoals wij dat kennen is nog niet zo oud: het bestaat ongeveer 100 jaar. Pas veel later wordt het pak geaccepteerd als formele kleding: vanaf de jaren vijftig werd het populair als zakelijk kostuum. Het kostuum heette oorspronkelijk een ‘lounge suit’. Voordat het het officiële herenuniform werd, was het namelijk vrijetijdskleding. Dat is misschien moeilijk voor te stellen, want wat droegen mannen toen dan als formele kleding?

Ongeveer 200 jaar geleden werd de basis gelegd door George “Beau” Brummel (rond 1800). Hij weigerde kniekousen te dragen, en begon pantalons te laten maken. Daarop droeg hij een wit linnen shirt, en een geklede jas (‘frock coat’). Deze jassen hebben een naar achter rond afgesneden voorpand. Heren droegen deze outfit bij formele gelegenheden, gedurende de komende 150 jaar.

Het pak zoals we het nu kennen werd vanaf ongeveer 1880 gedragen; maar zoals gezegd, enkel als vrijetijdskleding, en enkel mannen die zich wilden verzetten tegen de status quo. Het kostuum kwam in opspraak toen, in de jaren vijftig, de leider van de Labour party in Engeland op het parlement verscheen in een lounge suit. Dit was duidelijk een daad van verzet tegen het establishment, dat toen nog geklede jassen en hoge hoeden droeg. Het werd verder gepopulariseerd door de Duke of Windsor (Edward), die zich wilde afzetten tegen zijn vader, King George. King George stond bekend als een behoorlijke stijve man, en er wordt gezegd dat kleine Edward zijn vader nooit zonder witte, geperste boord zag.

Jonge mannen wereldwijd gingen het lounge suit dragen. De voornaamste reden schijnt te zijn dat zij op bankiers wilden lijken, die zich ook zo kleedde. Dit hielp hen vrouwen te overtuigen dat zij betrouwbaar en vermogend waren. Maar zij werden ook geïnspireerd door Edward. Vanaf dat moment was de vraag naar pakken niet meer aan te slepen. In Engeland werden tienduizenden pakken per week geproduceerd, en verscheept over de hele wereld.
HemdVoorHem kleding voor iedere man