Stropdas dragen wel of niet

Geschiedenis van de stropdas

De evolutie van de stropdas: van militaire symboliek tot modeaccessoire

De geschiedenis van de stropdas gaat ver terug, zelfs tot de oude Chinese en Romeinse krijgsmachten. In die tijd droegen soldaten een stoffen doek om hun nek, een voorloper van de stropdas zoals we die nu kennen. Hoe groter de strik om de nek, hoe belangrijker de persoon was in de krijgsmacht. Dit hielp de troepen om hun meerderen te herkennen en respect te tonen binnen de hiërarchie.

Ontwikkeling van de moderne stropdas

Tot ongeveer 1920 werd de das voortdurend verbeterd en aangepast. Zo werd deze langer gemaakt om hem makkelijker te kunnen knopen. Vóór 1924 was de das aan het uiteinde recht afgesneden. Dit veranderde toen de Amerikaan Jesse Langsdorf het idee kreeg om de das in een punt te laten aflopen. Hij vroeg patent aan op deze innovatie onder de naam Resilio. Vanaf dat moment is de vorm van de stropdas zoals we die nu kennen nauwelijks meer veranderd.

De eerste herenstropdassen waren echter niet erg gebruiksvriendelijk. Ze leken meer op grote, slappe vlinderstrikken die moeilijk te knopen waren. Pas aan het einde van de negentiende eeuw werd de moderne stropdas geïntroduceerd in Engeland, bekend als de ‘four-in-hand’. Deze knooptechniek maakte de stropdas veel eenvoudiger in gebruik en legde de basis voor de das zoals we die vandaag kennen.

De stropdas vandaag de dag

Tegenwoordig zijn stropdassen een integraal onderdeel van de herenmode en gaan ze mee met de laatste trends. Zo zijn er nu trendy smalle stropdassen in frisse kleuren, naast de meer traditionele bredere stropdassen. Welke das het beste bij je past, hangt af van je eigen smaak en de gelegenheid.

De functie van de stropdas is door de jaren heen geëvolueerd. Waar hij vroeger vooral een symbool van status en hiërarchie was, is de stropdas nu zowel zakelijk als casual te dragen. In een zakelijke omgeving wordt de stropdas nog steeds gezien als een belangrijk onderdeel van de etiquette. Tegelijkertijd kan hij ook dienen als modeaccessoire, om je persoonlijke stijl en smaak uit te drukken.

De juiste stropdas voor elke gelegenheid

Of je nu op zoek bent naar een stropdas die voldoet aan de etiquette of juist naar een modeaccessoire, bij ons ben je aan het juiste adres. Onze collectie biedt een breed scala aan stropdassen die perfect passen bij elke gelegenheid en stijl.

Bekijk hier onze gehele collectie stropdassen online en vind de perfecte das die bij jouw behoeften past. Of je nu een klassieke, trendy of opvallende stropdas zoekt, bij HemdVoorHem.nl hebben we voor ieder wat wils!

HemdVoorHem kleding voor iedere man