Kostuum dragen in de zomer

Een kostuum dragen in de zomer: tips

Draag je graag pakken? Maar zijn de zomermaanden iedere keer een uitdaging? Logisch, de meeste pakken zijn formeel, en vooral erg warm. Maar de Italianen dragen voortdurend kostuums - zelfs bij 40 graden - dus het is niet onmogelijk. Wat kunnen we van ze leren?


Draag een casual kostuum

Laten we beginnen bij het begin: draag geen zwarte, wijdvallende kostuums die bedoeld zijn voor diplomeringen. Een zomers kostuum begint bij een casual kostuum. Een kostuum wordt vooral casual door de stof en de kleur. Gelukkig zijn er ontzettend veel casual pakken verkrijgbaar. Deze kostuums volgen de Italiaanse traditie: een slankere taillering, hogere mouwinzet en hogere broekspijpen. Ze hebben vaak een lichte kleur patronen. De gebruikte stoffen zijn lichter van gewicht, en vaak van ander materiaal. Zo zijn Nederlandse en Britse pakken meestal gemaakt van zware wolsoorten of flanel. Tegenwoordig wordt ook steeds meer polyester gebruikt, wat - zoals je weet - de slechtste stofsoort is tijdens een warme zomerdag. In plaats daarvan gebruiken de Italianen zeer lichte wolsoorten van ongeveer 200 gram, of linnen. Deze stoffen ademen geweldig en dragen erg licht. De stofstructuur is meestal grover. Je herkent dit aan de textuur, die de stof direct informeler maakt. Vooral linnen helpt hierbij. Neem nooit (of een lichte) binnenvoering op een zomerkostuum.


Draag het op de juiste manier

Ook voor de manier waarop we het kostuum dragen, kijken we naar de Italianen. Zij dragen het met een zekere nonchalance (‘sprezzatura’), het liefst met een pochet en opgerolde broekspijpen.


Draag het juiste overhemd

Het perfecte overhemd maakt de outfit af. Een hagelwit overhemd staat extra goed in de zomer. Draag het zonder - of met een lichte en dunne stropdas.


Draag een polo in plaats van een overhemd

Het kostuum in één klap down-dressen? Kies voor een goed poloshirt in plaats van een overhemd. Een effen polo (zonder logo’s) in een zomerse kleur is stijlvol, maar niet formeel. Het zit ook comfortabel; en bij erg warm weer helpt het je koel te blijven.


Breek het pak op

Draag een lichte chino onder je kostuum in plaats van de pantalon van het pak. Gegarandeerd een zomerse look.


Draag sneakers onder je kostuum

Schoenen doen veel voor je outfit. Een kostuum met witte sneakers is informeler dan een spijkerbroek met Oxfords. Sneakers zijn ook minder warm, dus perfect voor de zomer.
HemdVoorHem kleding voor iedere man