Onderhoudstips voor overhemden

Dresscodes voor mannen: bevrijding of beperking?

Etiquette is geen gevangenis, maar een bevrijding

Sommige mannen vinden dresscodes, etiquette en regels maar benauwend. Natuurlijk beperken zulke regels ons in onze vrijheid. Je kan geen uitbundige en creatieve kleuren dragen tijdens een black tie event. Maar dat is helemaal niet erg. Want hoewel regels ons beperken, doen we dat zelf ook. Geef toe: hoe vaak kleed jij je flamboyant? De meeste mannen hebben niet eens een garderobe waarbij dit mogelijk is. Wat trek je aan wanneer er geen regels gelden? Een basic overhemd met spijkerbroek? Perfect. De etiquette is voor jou gemaakt.


Regels bevrijden

Stel je voor dat je wordt uitgenodigd voor een bruiloft. Er staat geen dresscode op de uitnodiging aangegeven. Je luncht, strijkt je overhemd, trekt je spijkerbroek aan en poetst je schoenen. Comfortabel. Je staat net op het punt om te vertrekken, wanneer jij je plots bedenkt dat je waarschijnlijk veel te gewoontjes gekleed bent. Je kleedt je snel om en trekt een zwarte smoking aan. Het duurt even, maar na 20 minuten voel jij je een stuk zekerder. Dit is veel gepaster. Je stapt in de auto, maar voordat je op de bruiloft arriveert, begin je weer te twijfelen of je niet veel te formeel bent gekleed. Als je aankomt zie je iedereen in lichte kostuums op het grasveld staan.


Etiquette geeft zelfvertrouwen

Etiquette is niet bedoeld om je te beperken. We gebruiken kleding-etiquette om een harmonie te creëren onder onze gasten. Maar het is vooral ook bedoeld om je zeker te laten voelen over wat je draagt. Als je voor de bruiloft een dresscode had gekregen, was al die twijfel absoluut niet nodig geweest. Nu er geen dresscode werd gegeven, had je, mits je de etiquette kent, nog steeds de etiquette kunnen volgen. Je weet dan dat een bruiloft een formele gelegenheid is, je draagt dus een kostuum of smoking. Buitenevenementen die overdag plaatsvinden vragen om lichte kleuren. Je had dan een witte smoking, of driedelig pak in lentekleuren kunnen kiezen. Omdat je weet dat je de ongeschreven regels hebt gevolgd, hoef je je geen zorgen te maken. Het volgen van de etiquette is helemaal niet moeilijk: makkelijker zelfs dan het steeds opnieuw zelf bedenken wat je draagt. De dresscode bevrijdt ons zo: het zorgt ervoor dat we ons niet onzeker hoeven te voelen, omdat we weten wat gepast is.
HemdVoorHem kleding voor iedere man