Minimalistische garderobe heren

De waarde van een minimalistische garderobe

Sommige mannen houden ervan hun opties open te houden. Maar een opengehouden optie is een niet-genomen beslissing. ‘Ik hou mijn opties open’ is geheimtaal voor ‘ik kan niet kiezen’. Onderzoek wijst uit: zodra het aantal keuzes afneemt, neemt de bevrediging toe. Dit is het fundament dat minimalisten gebruiken om hun levensstijl te legitimeren. En omdat wij ook graag tevreden door het leven gaan, besloten we dit principe eens toe te passen op de garderobe. Vandaar: wat is de waarde van een minimalistische garderobe?


De uitgebreide garderobe

Maar eerst presenteren we de tegenstander: de uitgebreide garderobe. Dit is de kledingkast voor mannen die hun opties open houden. Erin vinden we meerdere kostuums, in allerlei kleuren en patronen; tientallen overhemden in de meest uiteenlopende kleuren, een tiental broeken en evenveel ondershirts. Het voordeel van deze configuratie? Voor iedere gelegenheid een unieke en gepaste combinatie. Sterker nog, met zo’n arsenaal kan je iedere dag van het jaar een unieke outfit fabriceren.


Maar aankleden zou gemakkelijk moeten zijn

Zoveel dingen in het leven zijn al ingewikkeld genoeg. Wanneer je ’s ochtends de kast opentrekt, zou je een willekeurig kostuum, overhemd, en stropdas moeten kunnen aanwijzen, en er goed uit moeten zien. Aankleden zou gemakkelijk moeten zijn. Hier begint de minimalistische aanpak logisch te klinken; zeker bij keuzes die je maakt terwijl je de slaap nog uit je ogen wrijft.


Wat is een minimalistische garderobe?

Maar wat is een minimalistische garderobe? Simpel. Je hebt de basics, en maakt het verschil door creatief te combineren; maar de items zijn op elkaar afgestemd, waardoor je alles met elkaar kan combineren. Je hebt niet zoveel combinaties dat aankleden een ingewikkeld dossier is, waarbij je uren zit te puzzelen. Je hebt voldoende combinaties om er iedere dag op een andere manier stijlvol uit te zien. Je  maakt het verschil in een outfit door de details: door een ander overhemd, of een andere stropdas. De minimalist kiest voor kwaliteit boven kwantiteit.

Een minimalistische garderobe bevat een kostuum in een veelzijdige, neutrale kleur (blauw of grijs); drie overhemden (wit, lichtblauw en een patroon); een verscheidenheid aan dassen en pochets en een goed en tijdloos horloge. De sleutelwoorden zijn tijdloos en pasvorm. Door een minimalistische garderobe aan te leggen ben je dus sneller aangekleed, beter aangekleed en gelukkiger.
HemdVoorHem kleding voor iedere man