general.skipToContentLink
Leger kleding

De invloed van het leger op herenmode

Precies zoals de meeste technologische innovaties door het leger voorwaarts werden gestuwd, zijn de revoluties in mannenkleding veelal terug te leiden naar het leger.


De stropdas

De stropdas werd voor het eerst gedragen door Kroatische huurlingen rond 1630, tijdens een bezoek aan het Franse hof. Zij droegen een simpele doek, strak om hun nek gebonden. De Fransen, die wel van wat opsmuk houden, namen de ‘cravat’ (van: ‘de Kroaat’) al snel over. Nadat de Franse adel er een poos mee had gespeeld, droeg Napoleon zijn soldaten op de cravat te dragen, en wel volgens een strikte knoop-instructie. Deze knoop is het begin van de onze huidige, alledaagse stropdas.


Chinos

Nu een casual-maar-toch-niet-zo-casual variant op de pantalon, zijn chinos een uitvinding van het Spaanse leger. Zij introduceerden de ‘pantalones chinos’ aan Europa. De naam komt van het Chinese twill katoen dat werd gebruikt om de broeken te maken. Ze gebruikten een dubbele twill stof voor duurzaamheid.


T-shirt en spijkerbroeken

Zelfs de meest simpele basics als het T-shirt is terug te voeren naar het leger. Het T-shirt werd door de US Navy ingevoerd als een soort ondershirt aan het begin van de 20e eeuw. Het duurde niet lang voor de rebelse matrozen enkel nog hun ondershirt droegen, zonder uniformjas. Spijkerbroeken werden rond dezelfde periode ingevoerd, ook door de US Navy.  


Cargo broek

De broek met de extra zakken werd voor het eerst gedragen door Britse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De broeken hadden twee extra zakken: een op de heup, en een kaartzak boven de knie.


Khakis

De Britten droegen hun opvallende ‘Redcoat’ tot aan 1840, tot een cavalarie-officier in India opmerkte dat felrode, zware jassen, niet optimaal zijn voor gevechten bij dertig graden in hartje India. (Sommigen stellen zelfs dat de Britten de Amerikaanse Revolutie hebben verloren, omdat ze in hun felrode jassen als schietschijf dienden.) De Indische officier gaf zijn mannen daarop kleding van ruw katoen, die ze verfden met een lokale plant. De khaki (van het Perzische woord ‘khak’ — ‘aarde’) was geboren. Niet alleen een stuk koeler, maar ook een stuk onopvallender.
HemdVoorHem kleding voor iedere man