6 fouten die mannen maken met hun kostuum
Een kostuum maakt je direct zelfverzekerder, stijlvoller en verzorgder. Of toch niet? Een slecht pak is nog altijd beter dan een goed T-shirt (niet iedereen is het daar mee eens), maar zelfs met het klassieke kostuum kan je fout gaan. Zonde, want het zijn de kleine dingen die het grote verschil maken. Dus met een paar kleine aanpassingen ziet jouw kostuum er piekfijn uit.
Dit is één van die zaken die Italianen beter begrijpen dan Amerikanen: het juiste gebruik van schoudervulling. De juiste hoeveelheid schoudervulling zet jouw schouders zachtjes aan, maar overdrijft ze niet. Je moet de vulling dus nauwelijks kunnen zien zitten. Amerikaanse kleermakers zijn geneigd de schouders te overdrijven, terwijl Italiaanse kleermakers nauwelijks vulling gebruiken.
De pantalon hoort op de enkel te vallen, of met een lichte breuk op de bovenkant van de schoen. Wat de pantalon niet hoort te doen, is opvouwen als een accordeon. De meest gemaakte fout is de veel te lange broekspijp. Jammer, want het is ook de gemakkelijkste om te verhelpen. Even langs de kleermaker, die neemt de broek zo voor je in. Je betaalt daar nog geen tientje voor.
Onder de mouw van het jasje hoort nog altijd anderhalve centimeter manchet uit te steken. Niet het geval? Je hebt een van de volgende problemen: de mouw van jouw jasje is te lang, of de mouw van jouw overhemd te kort. Welke van deze twee je ook mee te maken hebt: een kostuum zonder zichtbare manchet ziet er te groot uit.
Wanneer het colbert niet netjes aansluit op jouw nek, gaat het jasje op zichzelf staan. Dan ontstaat er een gootje tussen het jasje en jouw overhemd. Dit is één van de duidelijkste indicators dat je een slecht-passend pak draagt. Je hebt te weinig ruimte op de schouders. Het jasje hoort namelijk netjes op je nek en schouders te rusten.
Een overhemd met een slechte boordmaat ziet er rommelig uit, maar is ook nog eens onhandig wanneer je een stropdas draagt. Die blijft dan natuurlijk niet op zijn plek zitten. Een goede boordmaat sluit mooi aan op de hals. Eventueel houdt je een vinger ruimte over voor comfort.
Eigenlijk zijn alle bovenstaande punten één lange aanloop naar het enige punt dat er toe doet: pasvorm. Een kostuum met een te grote pasvorm hangt over je lichaam gedrapeerd, in plaats van dat het jouw lijnen volgt. Een pak dat goed past resulteert in strakke lijnen over het hele lichaam, van top tot teen, zonder al te veel kreuken en vouwen.